Vanoers.nlTransport en logistiekAutomatische incasso motorrijtuigenbelasting vrachtwagens

Automatische incasso motorrijtuigenbelasting vrachtwagens 

Automatische incasso motorrijtuigenbelasting vrachtwagens

Vanaf 1 juni 2023 kan de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor vrachtwagen via automatische incasso aan de Belastingdienst worden betaald.

Paarse krokodil

Eind 2006 trad een wet in werking met daarin een aantal maatregelen om de administratieve lasten te verminderen, ook wel bekend onder het Wijzigingsplan ‘Paarse krokodil’. Eén van die maatregelen betrof de mogelijkheid om de mrb voor vrachtwagens automatisch te laten incasseren door de Belastingdienst.

Vanaf 1 juni 2023

Oorspronkelijk zou deze maatregel per 1 januari 2008 in werking treden. Voor deze maatregel was echter een nieuw automatiseringssysteem bij de Belastingdienst nodig. Om die reden kon de maatregel nog niet in werking treden. Vanaf 1 juni 2023 wordt het nu echter wel mogelijk om de mrb voor vrachtwagens per automatische maandincasso te laten incasseren.

Let op! De betaling van de mrb voor vrachtwagens gebeurt nu per kwartaal of per jaar.

Tip! Voor alle andere motorrijtuigen is het al langer mogelijk om per automatische maandincasso te betalen.

Grootwagenparkhouder-regeling

Grote bedrijven met veel kentekens, zoals leasemaatschappijen of grotere transportbedrijven, kunnen onder voorwaarden gebruikmaken van de grootwagenparkhouder-regeling (GWH-regeling) voor de mrb. Zij kunnen de factuurspecificaties voor alle motorrijtuigen ophalen via Digipoort. De belastingdienst incasseert de mrb in één bedrag. Verdere uitleg hierover vindt u op de website van de Belastingdienst.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Bron: SRA

  • icon
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!