Vanoers.nlTransport en logistiekAanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)

Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) 

Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks

De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) is er voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto willen kopen of financial-leasen.

AanZET in 2023

Vanaf dinsdag 4 april 2023 9:00 uur kunt u weer AanZET aanvragen. Het budget voor 2023 is € 30 miljoen. Deze nieuwe aanvraagronde werd op 5 december 2022 officieel bekendgemaakt in de Staatscourant. Een uitleg van de termen gebruikt in deze regeling vindt u op RVO.nl. Daarnaast leest u op de website van het RVO alle vastgestelde percentages en het maximum subsidiebedrag per categorie. Het subsidiebedrag is een percentage van de verkoopprijs. Dat is de prijs van het emissieloze vrachtautochassis. Inclusief af-fabriekopties zoals die op de overeenkomst staat, exclusief btw.

Voorwaarden

Wilt u subsidie ontvangen? Dan moet u voldoen aan alle voorwaarden van de AanZET.  Alleen een nieuwe, volledig emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto – in voertuigcategorie N3 of N2 vanaf een gewicht van 4.250 kg – komt in aanmerking voor subsidie.

Wanneer is een vrachtauto nieuw?

Er is sprake van een nieuwe vrachtauto, wanneer – volgens de vermelding in het kentekenregister van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) – onderstaande gegevens gelijk zijn:

  • de datum eerste inschrijving in Nederland;
  • de datum eerste toelating;
  • de datum tenaamstelling* op naam van de aanvrager van subsidie.

*Bij operational lease is het de datum van registratie van het verstrekkingsvoorbehoud. U krijgt overigens alleen subsidie met een financial-leasecontract. Financial lease wordt gelijk gesteld aan de koop van een vrachtauto. Leasemaatschappijen die vrachtauto’s uitgeven met operational lease, komen wél in aanmerking voor AanZET, omdat zij de voertuigen kopen.

Aanvragen

Om uw aanvraag vanaf 4 april 2023 online te regelen, heeft u eHerkenning niveau 2+ of een hoger niveau met de juiste machtiging nodig. Kent u de voorwaarden van AanZET? En heeft u alle benodigde documenten? Dan kunt u uw aanvraag in 2023 regelen via de aanvraagknop op de website van het RVO. 

Checklist AanZET

Wilt u een subsidieaanvraag doen? Bereid uw subsidieaanvraag dan goed voor. U vindt de stappen om uw aanvraag voor te bereiden in de Checklist AanZET op de website van de RVO.

Na uw aanvraag

Het RVO tracht u zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de beslissing. In ieder geval binnen de wettelijke termijn van 13 weken. U krijgt per brief een verleningsbeschikking. Deze brief bevestigt dat aan u subsidie is verleend. En ook voor welk bedrag. Na deze brief ontvangt u meestal na twee werkdagen (uiterlijk binnen twee weken) een voorschot van 90% van het subsidiebedrag.

U vraagt tot uiterlijk 12 maanden na verlening van deze subsidie een subsidievaststelling aan. Bij de subsidievaststelling geeft u het kenteken door, nadat de vrachtauto op kenteken is gezet. Als bijlage moet u de gespecificeerde betalingsfactuur meesturen.

Vaststelling aanvragen

Is de vrachtauto niet leverbaar binnen 12 maanden na de verleningsdatum? Dien dan een verzoek tot uitstel in van maximaal 12 maanden extra. U moet de vertraging wel kunnen aantonen met een schriftelijke onderbouwing van de producent. Op dit schrijven moet te zien zijn dat u de bestelling tijdig heeft gedaan.

Controle bij vaststelling

Het RVO controleert bij de vaststelling nogmaals of uw aanvraag en de geleverde vrachtauto(‘s) voldoen aan de gestelde voorwaarden. Als dit zo is, stellen zij de subsidie vast en krijgt u de laatste 10% uitbetaald. Het bedrag is nooit hoger dan het subsidiebedrag dat in de verleningsbeschikking staat.

Handhaving

De gekochte vrachtauto moet vier jaar achter elkaar op naam (of met een verstrekkingsvoorbehoud op naam) van de subsidieontvanger blijven staan. Periodiek controleren wij bij de RDW of u aan deze eis voldoet. Verkoopt u de vrachtauto eerder dan de afgesproken subsidieperiode? Dan moet u dit aan ons melden en (mogelijk) een deel van de subsidie terugbetalen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de AanZET regeling? Onze specialisten gaan graag met u in gesprek. Neem contact met ons op via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

demis van loenhout
Demis van Loenhout
Senior manager accountancy
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
demis van loenhout
Demis van Loenhout
Van Oers Transport en logistiek

Op zoek naar een adviseur in de Transportsector?

U zoekt een adviseur die de transport en logistieke sector begrijpt, de sector die voortdurend in beweging is. Wij adviseren en ondersteunen en attenderen u op alle mogelijkheden, kansen en risico’s. Grip op uw onderneming met onze transportspecialisten.
Meer informatie
Coronavirus en wegtransport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Demis van Loenhout
Demis van Loenhout | Senior manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!