Vanoers.nlOnderwijsWegvallen vordering OCW

Wegvallen vordering OCW 

Wegvallen vordering OCW

Op 4 oktober 2021 heeft OCW een brief verstuurd naar schoolbesturen waarin OCW aangaf dat de vordering van de OCW per ultimo 2022 weg zou vallen als gevolg van de vereenvoudiging van de bekostiging, zonder enige overgangsregeling. De PO-Raad heeft naar aanleiding hiervan veel reacties ontvangen en veel gesprekken gevoerd met schoolbesturen. De PO-Raad heeft op basis hiervan een brief naar OCW gestuurd waarin OCW werd opgeroepen om alsnog te komen tot een goede overgangsregeling. Daarbij heeft de PO-Raad schoolbesturen die als gevolg van het wegvallen van de vordering OCW een juridische procedure overwegen, gevraagd zich te melden. Dit om te onderzoeken hoe de voordelen van het gezamenlijk optrekken als schoolbesturen maximaal benut kunnen worden. Circa 35 schoolbesturen hebben zich inmiddels gemeld.

Juridische procedure

De PO-Raad heeft mr. dr. Martijn Nolen gevraagd om dit juridische proces te begeleiden. In dit kader is op dinsdag 8 februari 2022 een digitale bijeenkomst met schoolbesturen georganiseerd waarin een voorstel is gepresenteerd hoe de PO-Raad samen met de schoolbesturen OCW via zowel de bestuursrechtelijke- als de privaatrechtelijke weg alsnog wil bewegen tot een adequate overgangsregeling. Daarbij is ook toegelicht wat de precieze rol van de deelnemende schoolbesturen hierbij is.

Aansluiten initiatief

Het zou goed zijn dat zoveel mogelijk schoolbesturen zouden aanhaken bij dit initiatief. Niet alleen in het kader van het verdelen van de kosten, maar juist ook om de claim meer kracht bij te zetten. Hierin hebben schoolbesturen een rol voor het mobiliseren van hun collega schoolbesturen. De PO-Raad zal hier ook haar informatiekanalen voor gebruiken, zodra akkoord is gegeven op het voorstel van de jurist.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze onderwijsspecialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: onderwijs@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Van Oers Onderwijs

Op zoek naar een adviseur in de onderwijssector?

Uw onderwijsspecialist met kennis van zaken met een moderne aanpak in onderwijsadvies- en administratie. We dagen u uit en denken met u mee. Samen zorgen we voor een optimale ontwikkeling van uw organisatie.
Meer informatie
stapels muntgeld met graduation cap

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Joost Rommens
Joost Rommens | Manager accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!