Lees hier alles over de ontwikkelingen rondom Prinsjesdag en het Belastingplan

Vanoers.nlBelastingadviesPer 1 januari 2023: zonnepanelen niet meer belast met btw

Per 1 januari 2023: zonnepanelen niet meer belast met btw 

Per 1 januari 2023: zonnepanelen niet meer belast met btw

Het Kabinet Rutte IV heeft in april 2022 bekendgemaakt dat zij het voornemen hebben om per 1 januari 2023 een nultarief op zonnepanelen in te voeren.

Aanleiding

De aanleiding voor dit besluit is de overeenstemming die landen uit de Europese Raad in december 2021 hebben bereikt om afzonderlijke EU-lidstaten de mogelijkheid te bieden om zonnepanelen onder het nultarief te laten vallen. Nederland was hier een groot voorstander van.

Wat zullen hiervan de gevolgen zijn?

Indien het concept-wetsvoorstel zal worden doorgevoerd heeft dit in de praktijk tot gevolg dat vanaf 1 januari 2023 het 21%-tarief op zonnepanelen komt te vervallen. Vanaf dat moment zal er een nultarief voor zonnepanelen geldig zijn.

Momenteel worden particulieren die met zonnepanelen stroom leveren aan energiebedrijven gezien als kleine ondernemer. Vanwege het ondernemerschap kunnen zij de btw op de kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Door invoering van een nultarief op zonnepanelen zal er een einde worden gemaakt aan deze administratieve lasten voor de particulier. Zo probeert het Kabinet het kopen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Wat is de reikwijdte voor het voorgestelde nultarief voor zonnepanelen?

Onder het voorgestelde nultarief vallen:

  • De levering van zonnepanelen bestemd om te worden geïnstalleerd op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen, en
  • De installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen

De laatste bullet hierboven is toegevoegd voor situaties waarin de installatie door een ander bedrijf gebeurt dan de leverancier van de zonnepanelen.

Knelpunten/aandachtspunten

Enkele mogelijke knelpunten/aandachtspunten die wij signaleren:

  1. Andersoortige vergelijkbare producten zoals dakbedekking, PVT-warmtepompen, zonneramen of zonwering met daarin zoncellen verwerkt komen niet onder het nultarief van de zonnepanelen te vallen. Geïntegreerde zonnepanelen blijven dus belast met 21% btw (die in beginsel wel deels kan worden teruggevraagd). Zonnepanelen die in een inlegbak in het dak van een woning worden gelegd vallen wel onder het btw-nultarief.
  2. Het nultarief is beperkt tot zonnepanelen die worden geïnstalleerd op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen. Hiermee is uitgesloten dat het nultarief van toepassing is indien de zonnepanelen worden geïnstalleerd op een bedrijfspand. Wel is het zo dat de plaatsing van zonnepanelen op een schuur, garage, tuin of uitbouw die bij een woning hoort onder het nultarief valt.
  3. Voor de term ‘woning’ wordt aansluiting gezocht bij de al bestaande tabel I post b 8 Wet Omzetbelasting 1968. Doorslaggevend hiervoor is dat de woningen zijn bestemd voor permanente bewoning door particulieren. Vakantiewoningen en afzonderlijke garageboxen vallen niet onder deze definitie. Een woonboot kan indien zij aangesloten is op nutsvoorzieningen en bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven wel als ‘woning’ als bedoeld in tabel I post b 8 Wet Omzetbelasting 1968 gezien worden.
  4. De particulieren die zonnepanelen laten plaatsen op hun woning betalen daar geen btw over, en kunnen dus ook geen btw terugvragen. Maar eigenlijk zijn zij wel btw-plichtig over de teruggeleverde energie. In veel gevallen hoeven zij zich niet aan te melden bij de Belastingdienst, als zij gebruik maken van de registratiedrempel voor zeer kleine ondernemers (Registratiedrempel voor kleine ondernemers (belastingdienst.nl))
  5. Wat gebeurt er als een particulier zijn woning met (roerende) zonnepanelen verkoopt? In dat geval geldt het btw-nultarief niet voor de verkoop van de zonnepanelen. In sommige gevallen kan de verkoop van de zonnepanelen plaatsvinden met toepassing van de voormelde registratiedrempel. Als door de verkoop van de zonnepanelen echter de omzetgrens van € 1.800 wordt overschreden, dan mag de registratiedrempel niet worden toegepast. Als de zonnepanelen zijn aangeschaft met toepassing van het nultarief en de particulier (dankzij de registratiedrempel) in het geheel geen btw heeft afgedragen over de verkochte energie, dan biedt de btw-vrijstelling van artikel 11 lid 1 sub r Wet OB 1968 uitkomst. De levering van roerende zaken is namelijk btw-vrijgesteld als die zaken uitsluitend voor btw-vrijgestelde doeleinden zijn gebruikt.

Hoe nu verder?

Naar verwachting wordt het wetsvoorstel met Prinsjesdag gepresenteerd. Eind dit jaar weten we of het btw-nultarief voor zonnepanelen op woningen met ingang van 2023 wordt ingevoerd.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.

Van Oers Belastingadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!