Vanoers.nlBelastingadviesZelf aangifte overdrachtsbelasting doen; voortaan ook bij toepassing vrijstelling

Zelf aangifte overdrachtsbelasting doen; voortaan ook bij toepassing vrijstelling 

Zelf aangifte overdrachtsbelasting doen; voortaan ook bij toepassing vrijstelling

Op 1 januari 2021 is de Wet differentiatie overdrachtsbelasting in werking getreden. Hiermee is het algemene tarief verhoogd van 6% naar 8%, is het 2%-tarief voor de verkrijging van woningen beperkt en is een vrijstelling geïntroduceerd voor starters. Hierover zijn al veel nieuwsberichten verschenen. In de meeste nieuwsberichten is het volgende aspect echter onderbelicht. Sinds 1 januari 2021 geldt er namelijk voor elke verkrijging een aangifteplicht, ook als de verkrijging is vrijgesteld van overdrachtsbelasting!

Notariële akte – aangifte door notaris

In veel gevallen wordt ter zake van de verkrijging een notariële akte opgemaakt. In die gevallen (het gaat dan om de juridische levering van een onroerende zaak) wordt de aangifte verzorgd door de notaris.

Zelf aangifte doen

Als het echter gaat om de verkrijging van economische eigendom van een onroerende zaak of de verkrijging van aandelen in een onroerende zaak rechtspersoon (ook wel een artikel 4-lichaam genoemd), moet de verkrijger de Belastingdienst verzoeken om een aangifte uit te reiken. In die aangifte kan de verkrijger dan eventueel een beroep op een vrijstelling doen.

Meer informatie

Heeft u nadere vragen over de overdrachtsbelasting? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze btw-specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Direct contact