Vanoers.nlBelastingadviesWijziging wetgeving open cv/familiefonds

Wijziging wetgeving open cv/familiefonds 

Wijziging wetgeving open cv/familiefonds

Update 30-08-2021: Het wetsvoorstel wordt nu in de winter van 2021/2022 aangeboden aan de Tweede Kamer (was: Prinsjesdag). De beoogde inwerkingstreding van het wetsvoorstel is tot een nader te bepalen tijdstip uitgesteld (was: 1 januari 2022). 

Op 29 maart 2021 is het ‘Consultatiedocument Wetsvoorstel wet aanpassing kwalificatiebeleid van (buitenlandse) rechtsvormen’ gepubliceerd. Voor iedereen is het mogelijk om tot 26 april 2021 te reageren op het voorstel met eventuele aanvullingen en/of opmerkingen. Naar verwachting zal het definitieve wetsvoorstel nog dit jaar ter behandeling naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Vervallen belastingplicht

In de voorstellen die nu zijn gepubliceerd, vervalt de belastingplicht voor de vennootschapsbelasting voor de open Commanditaire Vennootschappen per 1 januari 2022. Door het vervallen van deze belastingplicht moet worden afgerekend over de waarde die in deze Commanditaire Vennootschap aanwezig is voor de vennootschaps- en inkomstenbelasting. Naast de impact voor de open Commanditaire Vennootschappen gaat de wetgever ook in op het Open Fonds voor Gemene Rekening. Hierbij wordt onder andere een voorwaarde toegevoegd dat de participanten niet alleen mogen bestaan uit familieleden.

Gevolgen

Dit wetsvoorstel heeft vergaande gevolgen voor alle huidige participanten in een open Commanditaire Vennootschap of een Open Fonds voor Gemene Rekening. Vanzelfsprekend houden wij het wetsvoorstel en de ontwikkelingen in de gaten en informeren wij u bij ontwikkelingen en de mogelijke oplossingen om de oorspronkelijke doelstellingen van de structuur te behouden.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem direct contact op

 

Martin Ceelen
Martin Ceelen
Senior manager fiscaal
  • icon
Martin Ceelen
Martin Ceelen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

martin ceelen
Martin Ceelen | Senior belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.