Vanoers.nlJuridisch advies, BelastingadviesWijziging procedure ontbinding van een rechtspersoon zonder baten (turboliquidatie)

Wijziging procedure ontbinding van een rechtspersoon zonder baten (turboliquidatie) 

Wijziging procedure ontbinding van een rechtspersoon zonder baten (turboliquidatie)

Vanaf 15 november 2023 treedt de tijdelijke Wet transparante turboliquidatie in werking. Hierdoor wordt de procedure voor de ontbinding van een rechtspersoon zonder baten (de zogenaamde turboliquidatie) aanzienlijk uitgebreid.

Huidige situatie

In de huidige situatie volstaat voor een ontbinding van een rechtspersoon die op het moment van besluit tot ontbinding geen baten meer heeft een ontbindingsbesluit van het bevoegd orgaan (normaliter: de algemene vergadering) en een bijbehorende uitschrijving in het handelsregister. Deze zeer eenvoudige wijze van ontbinding heeft in de praktijk de nodige risico’s laten zien (incorrecte uitschrijvingen en misbruik van deze mogelijkheid). Benadeling van schuldeisers en de lastige weg om hierop te anticiperen door schuldeisers heeft geleid tot een nieuwe tijdelijke wet. Deze tijdelijke wet gaat schuldeisers meer transparantie bieden bij een ontbinding zonder vereffening.

Nieuwe situatie

Vanaf 15 november 2023 treedt via wetswijziging een verplichting in werking voor het bestuur om bij een ontbinding zonder vereffening binnen 14 dagen na het besluit tot ontbinding een aantal stukken openbaar te maken:

 • Een balans en een staat van baten en lasten over het boekjaar van ontbinding en het voorgaande boekjaar indien er op het moment van ontbinding over dat jaar nog geen jaarrekening openbaar is gemaakt.
 • Een beschrijving van:
  • de oorzaak van het ontbreken van baten op het tijdstip van de ontbinding;
  • indien aan de orde, de wijze waarop de baten van de rechtspersoon zijn geëind en besteed en de opbrengsten zijn verdeeld en;
  • indien aan de orde, de redenen waarom een schuldeiser of schuldeisers geheel of gedeeltelijk onbetaald zijn gebleven.
 • De jaarrekeningen over voorgaande boekjaren die nog niet zijn gepubliceerd.

Na de deponering stelt het bestuur eventuele schuldeisers van bovenstaande op de hoogte.

Bestuursverbod

Naast de extra informatieverplichtingen als hiervoor beschreven, kan de bestuurder na in werking treding een bestuursverbod worden opgelegd. Dit houdt in dat de bestuurder voor een bepaalde periode geen bestuurder meer kan zijn van een rechtspersoon. Ook kan een schuldeiser via de rechter afdwingen om de volledige administratie in te mogen zien op het moment dat er niet is voldaan aan de deponeringsplicht en/of informatieplicht.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

 • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink | Manager bureau vaktechniek fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!