Vanoers.nlBelastingadviesWijziging betalingsmoment bpm per 1 januari 2022

Wijziging betalingsmoment bpm per 1 januari 2022 

BPM

Importeert u auto’s uit het buitenland? Let dan op, vanaf 1 januari 2022 wordt het betalingsmoment van de bpm naar voren gehaald. Ook komt er een (nieuwe) overgangsregeling voor nieuwe voertuigen bij wijziging van bpm-tarieven.

Huidige situatie

In de huidige situatie wordt de bpm (voorlopig) vastgesteld bij de kentekenregistratie van een voertuig (deel 1A) en wordt de bpm definitief vastgesteld en betaald op het moment van tenaamstelling (deel 1B). Bij gebruikte voertuigen mag er worden afgeschreven op deze bpm als er veel tijd zit tussen de registratie van het voertuig en de tenaamstelling. Bijvoorbeeld omdat de auto nog een tijd in de showroom staat alvorens te worden verkocht.

Situatie vanaf 1 januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 moet de bpm reeds betaald worden bij kentekenregistratie in plaats van bij de tenaamstelling. De bpm moet in de nieuwe situatie dus als het ware voorgefinancierd worden. Overigens mogen zogenaamde artikel 8-vergunninghouders (ondernemers die geregeld auto’s op naam van een ander in het kentekenregister laten inschrijven en daarom de bpm per tijdvak mogen voldoen) de bpm later betalen. Voor hen geldt een verlenging van de betaaltermijn naar 3 maanden.

Daarnaast komt er vanaf 1 januari 2022 een (nieuwe) overgangsregeling voor nieuwe voertuigen in het geval van wijziging van de bpm-tarieven. Als er tussen de kentekenregistratie en de eerste tenaamstelling een bpm-tariefwijziging plaatsvindt, is het oude tarief van toepassing wanneer het voertuig binnen twee maanden na de tariefswijziging te naam gesteld wordt. Bij tenaamstelling buiten die termijn zal het nieuwe bpm-tarief moeten worden gehanteerd. In dat geval zal de Belastingdienst naheffen of de te veel betaalde belasting teruggeven.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een btw-adviseur?

Elke onderneming doet periodiek aangifte van de omzetbelasting. U draagt een gedeelte van de omzet af aan de Belastingdienst. Toch kan het ingewikkeld zijn. Van Oers kan u ondersteunen bij uw btw-vraagstukken.
Meer informatie
BPM

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!