Vanoers.nlBelastingadviesPer 1 januari 2021: wijzigingen in de aangiften Intrastat

Per 1 januari 2021: wijzigingen in de aangiften Intrastat  

Per 1 januari 2021: wijzigingen in de aangiften Intrastat

Ben je verplicht om aangiften Intrastat in te dienen? Let dan op, per 1 januari 2021 moeten extra gegevens aangeleverd worden.

Aangifte Intrastat

Ondernemers die vanuit Nederland goederen verkopen aan ondernemers met een afleveradres in de EU (de zogenoemde intracommunautaire leveringen: hierna ICL) en/of goederen in de EU aankopen waarbij de goederen in Nederland worden afgeleverd (de zogenoemde intracommunautaire verwervingen: hierna ICV), zijn boven een bepaald drempelbedrag aangifteplichtig voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (hierna: CBS). Maandelijks moeten dan aangiften Intrastat worden ingediend, waarbij alle transacties worden gespecificeerd (zoals bijvoorbeeld de wijze van vervoer, de goederencode en het gewicht van de zending). De aangiftedrempel voor handel met lidstaten van de EU is per 1 januari 2020 voor de invoer (ICV) uit lidstaten van de EU vastgesteld op € 800.000 en voor de uitvoer (ICL) naar lidstaten van de EU op € 1.000.000.

Extra gegevens

Het CBS heeft onlangs brieven aan ondernemers gestuurd, waarin wordt aangekondigd dat per 1 januari 2021 extra gegevens moeten worden vermeld in de aangiften Intrastat. Het gaat hierbij onder andere om het btw-nummer van de afnemer en het land van oorsprong. Dat betekent dat ondernemers het aangifteformat moeten aanpassen en dat extra gegevens in de administratie beschikbaar moeten zijn.

Brexit

Daarnaast is relevant om te vermelden dat voor wat betreft de Brexit, zoals het er nu naar uitziet, op 31 december 2020 de overgangsperiode afloopt. Per 1 januari 2021 krijgen ondernemers voor handel met het Verenigd Koninkrijk dan ook te maken met een zogenaamde ‘harde Brexit’. Noord-Ierland is hiervan uitgezonderd, omdat zij in dit kader wordt beschouwd als onderdeel van de EU. Dit betekent dat aangiften Intrastat verplicht blijven voor handel met Noord-Ierland. De handel met de rest van het Verenigd Koninkrijk is vanaf 2021 onderhevig aan douanecontroles, als gevolg waarvan de aangiften Intrastat vervallen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over deze wijziging? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Belastingadviseur | btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.