Vanoers.nlBelastingadvies, AccountancyVrijwillige voortzetting van pensioenregeling

Vrijwillige voortzetting van pensioenregeling 

Een beëindiging van het dienstverband heeft altijd grote gevolgen voor de (ex-)werknemer. Eén van deze gevolgen is dat de pensioenopbouw in de pensioenregeling bij de (ex-)werkgever wordt stopgezet. Er zijn echter mogelijkheden om de pensioenopbouw in de pensioenregeling van de ex-werkgever vrijwillig voort te zetten.

Voorwaarden

Om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid tot vrijwillige voortzetting, dient aan een aantal voorwaarden te zijn voldaan:

  • De mogelijkheid moet opgenomen zijn in de pensioenovereenkomst tussen (ex-)werkgever en (ex-)werknemer.
  • De vrijwillige voortzetting dient binnen negen maanden na het einde van het dienstverband te worden aangevraagd.
  • Tijdens de voortzettingsperiode mag de pensioenregeling uitsluitend worden verbeterd als dit ook geldt voor alle actieve werknemers van de (ex-)werkgever.
  • Er kan enkel gebruik gemaakt worden van vrijwillige voortzetting indien er niet tegelijkertijd opbouw in een pensioenregeling van een eventuele andere werkgever of een beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling plaatsvindt of een oudedagsreserve (FOR) wordt gevormd.
  • De (ex-)werknemer mag in de drie jaren voor de pensioendatum niet meer kiezen voor vrijwillige voortzetting.
  • In de eerste drie jaar van pensioenvoortzetting is het pensioengevend loon gemaximeerd op het op het laatstverdiende loon uit de voormalige dienstbetrekking. Vanaf het vierde jaar geldt dat alle inkomstenbronnen uit box 1 de hoogte van de pensioengrondslag bepalen.

Periode van vrijwillige voortzetting

De pensioenregeling kan maximaal tien jaar worden voortgezet. Het staat de (ex-)werknemer altijd vrij om vervolgens bij dezelfde pensioenuitvoerder (indien mogelijk) een nieuw product af te nemen. Dit is echter dan zonder tussenkomst van de (ex-)werkgever en het betreft dan een privé oudedagsvoorziening.

Vrijwillige voortzetting bij een WW-uitkering

Indien de (ex-)werknemer een WW-uitkering ontvangt, is alleen de eerste hierboven genoemde voorwaarde van toepassing en is het maximum van tien jaar voortzetting niet van toepassing.

Praktisch

Aangezien er in pensioenregelingen, buiten de (ex-)werknemer en de (ex-)werkgever, altijd sprake is van een derde partij, de pensioenuitvoerder, dienen ook met haar afspraken gemaakt te worden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de voortzettingsperiode en de bepaling van de premie. Dit dient in de uitvoeringsovereenkomst vastgelegd te worden.

Heeft u over dit artikel, over uw pensioenregeling (als werkgever of werknemer) of over vrijwillige voortzetting een vraag, neem dan contact op met uw pensioenadviseur van Van Oers.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kees bullens
Kees Bullens | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.