Vanoers.nlBelastingadviesVoorzitter bezwaaradviescommissies ministeries is geen btw-ondernemer

Voorzitter bezwaaradviescommissies ministeries is geen btw-ondernemer 

Voorzitter bezwaaradviescommissies ministeries is geen btw-ondernemer

X werkt voor diverse bezwaaradviescommissies bij diverse ministeries. Aan de hand van de gewijzigde btw-regelgeving voor commissariaten, laten twee ministeries weten dat zij niet bereid zijn om btw te betalen bovenop de vergoeding die X hen in rekening brengt. De andere ministeries waar X werkzaamheden voor verricht, hebben de vacatiegelden wel verhoogd met btw. X is van mening dat zij geen btw is verschuldigd over de vergoedingen die zij van de twee ministeries ontvangt, omdat zij geen btw-ondernemer is voor deze werkzaamheden. X gaat in cassatie.

Bezwaaradviescommissie

De Hoge Raad oordeelt dat X haar werkzaamheden voor de bezwaaradviescommissies niet als btw-ondernemer verricht. De werkzaamheden of handelingen als voorzitter of als lid van een bezwaaradviescommissie vormen geen zelfstandig uitgeoefende economische activiteit. Zowel de voorzitter als de andere leden van de bezwaaradviescommissie hebben namelijk geen individuele taken of verantwoordelijkheden. Zij verrichten de werkzaamheden of handelingen als lid van de bezwaaradviescommissie en niet op eigen naam, voor eigen rekening en/of onder eigen verantwoordelijkheid. De leden van de bezwaaradviescommissie lopen geen economisch risico.

Zzp’ers als btw-ondernemer

Dit arrest heeft niet alleen gevolgen hebben voor commissarissen en toezichthouders, maar kan ook gevolgen hebben voor zzp’ers die onder leiding en verantwoordelijkheid van hun opdrachtgever werkzaamheden verrichten. Deze zzp’ers (denk hierbij bijvoorbeeld interim-managers) zullen nu doorgaans als btw-ondernemer zijn aangemerkt. Het is de vraag of dit wel terecht is.

Wij verwachten dat de Staatssecretaris van Financiën binnen afzienbare tijd een besluit zal publiceren waarin hij de reikwijdte van dit arrest nader toelicht.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.