Vanoers.nlBelastingadviesPer 1 oktober 2021: vervallen btw-coronasteunmaatregelen

Per 1 oktober 2021: vervallen btw-coronasteunmaatregelen  

Vervallen btw coronasteunmaatregelen

Het kabinet heeft voor de heffing van btw het afgelopen jaar verschillende maatregelen en goedkeuringen getroffen om de Nederlandse economie tijdens de coronacrisis te ondersteunen. De meeste van de btw-coronamaatregelen zijn per 1 oktober 2021 komen te vervallen. In het bijzonder komen de goedkeuringen voor toepassing van het btw-nultarief op mondkapjes, de btw-vrijstelling voor het uitlenen van zorgpersoneel en het btw-nultarief op COVID-19 vaccins en –testkits te vervallen.

Voorkomen van btw-heffing bij het inzetten van zorgpersoneel vervalt

Ten tijde van de coronacrisis werd extra zorgpersoneel uitgeleend. Om te voorkomen dat deze uitleen leidde tot extra financiële en administratieve lasten, is besloten om het uitlenen van zorgpersoneel (onder voorwaarden) tijdelijk buiten de heffing van de btw te houden. Deze goedkeuring had geen gevolgen voor het aftrekrecht van de uitlener.

Met ingang van 1 oktober 2021 is deze goedkeuring vervallen. Vanaf dat moment moet dus weer beoordeeld worden of de uitleen btw-belast is dan wel onder de btw-vrijstelling voor de uitleen van medisch personeel kan vallen.

Nultarief mondkapjes vervalt

Tijdens de coronacrisis nam het gebruik van (medische en niet-medische) mondkapjes drastisch toe. Onder andere in het openbaar vervoer werd het verplicht om mondkapje te dragen. Het kabinet keurde daarom tijdelijk goed dat bij de aanschaf van mondkapjes geen btw in rekening werd gebracht. Over de levering van mondkapjes was zodoende vanaf 25 mei 2020 geen btw verschuldigd. Ook deze goedkeuring had geen gevolgen voor het aftrekrecht van de verkoper.

Deze goedkeuring is met ingang van 1 oktober 2021 komen te vervallen.

Nultarief voor coronavaccins en testkits vervalt

Vanaf 21 december 2020 tot en met 30 september 2021 gold een btw-nultarief voor:

  • Het leveren van vaccins die door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zijn goedgekeurd als coronavaccins;
  • Het inenten met de vaccins;
  • Het leveren van coronatestkits;
  • Het testen met deze testkits.

Het kabinet wilde het vaccineren en het testen voor corona zo goedkoop mogelijk maken, derhalve werd tijdelijk een btw-nultarief geaccepteerd voor de levering van coronavaccins en testkits alsmede voor het vaccineren en testen. Met ingang van 1 oktober 2021 is deze goedkeuring komen te vervallen.

Indien en voor zover de werkzaamheden verricht worden onder de btw-vrijstelling voor medische diensten heeft het vervallen van deze goedkeuring uiteraard geen gevolgen.

Reeds vervallen maatregelen vóór 1 oktober 2021

Met ingang van 1 januari 2021 is reeds vervallen de goedkeuring voor het gratis verstrekken van medische hulpgoederen en –apparatuur. De goedkeuring voor toepassing van het 9%-tarief op online diensten door sportscholen is per 5 juni 2021 reeds vervallen (= opheffing verbod op groepslessen).

Meer informatie

Met de beëindiging van het nultarief voor de bovengenoemde gevallen per 1 oktober 2021 zullen de btw-gevolgen en het aftrekrecht van de besproken goederen en diensten opnieuw beoordeeld moeten worden. Heeft u nog vragen of wilt u weten wat dit voor uw situatie betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem direct contact op

  • icon

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!