Vanoers.nlBelastingadviesVerlenging garanties bij verkoop goederen beperkt recht op btw-aftrek

Verlenging garanties bij verkoop goederen beperkt recht op btw-aftrek 

Verlening garanties btw-aftrek

Ondernemers die goederen verkopen en hun klanten daarbij de mogelijkheid bieden om de garantie op de gekochte producten te verlengen, lopen tegen twee btw-vraagstukken aan:

  1. is er btw verschuldigd over de omzet behaald met het verkopen van de verlengde garantie; en
  2. zo nee, beperkt deze omzet het btw-aftrekrecht?

In een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie zijn deze twee interessante aspecten aan bod gekomen.

Btw-vrijstelling

De Hoge Raad oordeelde in 2012 nog dat de verkoop van een servicecertificaat bij een elektrisch apparaat een bijkomende dienst is, die het fiscale lot van de verkoop van het apparaat deelt. Over de verkoop van het servicecertificaat was dus btw verschuldigd.

Het Europese Hof van Justitie oordeelt nu echter dat de verkoop van verlengde garantie, waarvoor de detailhandelaar een bemiddelingsvergoeding ontvangt, van btw is vrijgesteld op grond van de btw-verzekeringsvrijstelling.

Hiermee lijkt het Europese Hof van Justitie dus af te wijken van de lijn in het arrest van de Hoge Raad uit 2012. Het is echter niet geheel duidelijk of de deze conclusie wel zo stellig mag worden getrokken. Het Europese Hof van Justitie heeft namelijk niet expliciet geoordeeld dat de verkoop van de verlengde garantie een separate prestatie is die op haar eigen btw-merites moet worden beoordeeld. Zij heeft dit als uitgangspunt aangenomen, en daar verder geen woorden aan gewijd. Door dit uitgangspunt niet ter discussie te stellen, heeft het Hof hooguit impliciet geoordeeld dat de verkoop van de verlengde garantie een separate prestatie is.

Dat het Hof vervolgens tot de conclusie komt dat deze omzet btw-vrijgesteld is, is dan niet zo verrassend meer.

Btw-aftrek op algemene kosten

Vervolgens kwam de vraag op of deze btw-vrijgestelde omzet moet worden meegenomen in de berekening van het pro rata (het percentage van de btw op de algemene kosten dat in aftrek mag worden gebracht). In de btw-richtlijn is immers opgenomen dat omzet met betrekking tot bijkomstige financiële handelingen buiten de pro rata berekening mogen blijven.

Verzekeringshandelingen zijn echter geen financiële handelingen. De btw-richtlijn sluit verzekeringshandelingen niet uit van de pro rata berekening. Daarom moet deze omzet gewoon worden meegenomen in de pro rata berekening. Wanneer de btw-vrijgestelde omzet meer dan 1% van de totale omzet bedraagt, kan de btw op de algemene kosten niet volledig in aftrek worden gebracht.

Meer informatie

Wilt u weten wat dit voor u in de praktijk betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem direct contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!