Vanoers.nlBelastingadviesVerlaagd btw-tarief op verhuur kajuitzeiljachten

Verlaagd btw-tarief op verhuur kajuitzeiljachten  

Verlaagd btw tarief

Vorig jaar heeft Hof ‘s-Hertogenbosch een uitspraak gedaan waaruit volgt dat de verhuur van de kajuitzeiljachten belast moet worden naar het verlaagde btw-tarief (thans 9%). Volgens het hof is namelijk sprake van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening.

De casus

X bv exploiteert een zeilschool. Verder verhuurt X bv ook zeil- en motorboten. De boten betreffen onder andere kajuitzeiljachten, die wegens objectieve kenmerken geschikt zijn voor de beoefening van sport. Ook beschikt X bv over een accommodatie aan de wal, die kwalificeert als een sportaccommodatie. Het dienstenpakket van X bv ziet op de specifieke behoeften van de watersporter. In het dienstbetoon van X bv ontbreekt geen element voor het in de gelegenheid stellen van de huurders om de zeilsport te beoefenen. In geschil is of X bv met het ter beschikking stellen van de kajuitzeiljachten gelegenheid geeft tot sportbeoefening.

 

Verlaagd btw-tarief

Het hof oordeelt dat de terbeschikkingstelling van de kajuitzeiljachten belast moet worden naar het verlaagde btw-tarief. Volgens het hof is het zeilen, met een door X bv ter beschikking gestelde kajuitzeiljacht, namelijk te beschouwen als een activiteit die gekenmerkt wordt door een niet te verwaarlozen lichamelijke component. Met het ter beschikking stellen van de kajuitzeiljachten geeft X bv dan gelegenheid tot sportbeoefening. De omstandigheid dat niet iedere klant meedoet aan wedstrijden, en zich overgeeft aan zeilen op een meer ontspannende en recreatieve wijze, doet volgens het hof niet af aan het oordeel dat zeilen een activiteit is met een niet te verwaarlozen lichamelijke component. Het gelijk is aan X bv.

 

Uitspraak Hoge Raad

Recent heeft de Hoge Raad aangegeven dat de uitspraak van het hof niet tot cassatie kan leiden en daarmee de uitspraak van het hof dus bevestigd.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over toepassing van deze uitspraak op uw situatie, neem dan contact met ons op.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Btw specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kevin Treuren
Kevin Treuren | Btw specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.