Vanoers.nlBelastingadviesVerkregen aandelen recreatiebedrijf vormen fictieve onroerende zaken

Verkregen aandelen recreatiebedrijf vormen fictieve onroerende zaken 

Onroerend goed

A BV en B BV exploiteren campings/bungalowparken. De chalets en mobiele bungalows zijn eigendom van de huurders. Daarnaast handelen de vennootschappen in nieuwe en gebruikte caravans en chalets. In 2017 worden de aandelen in A BV en B BV overgedragen aan belanghebbende X BV. De zaak heeft betrekking op de vraag of de aandelen in de vennootschappen kwalificeren als fictieve onroerende zaken en zodoende de verkrijging van deze aandelen door X BV belast is met overdrachtsbelasting.

Geschilpunt

Niet in geschil was dat de bezittingen van de vennootschappen grotendeels uit onroerende zaken bestaan. Wel in geschil was of de onroerende zaken op het tijdstip van de verkrijging of op enig tijdstip in het voorgaande jaar (voor ten minste 70%) gericht waren op de exploitatie van de onroerende zaken. Er wordt in dit kader ook wel gesproken van het dienstbaarheidscriterium.

Standpunt inspecteur en belanghebbende

De inspecteur vindt dat voldaan is aan het dienstbaarheidscriterium omdat recreatieve voorzieningen ontbreken, de personeelskosten van de vennootschappen gering zijn en de staanplaatsen worden verhuurd in het kader van het eigen bedrijfsproces van de vennootschappen. Belanghebbende is echter van mening dat de staanplaatsen onderdeel uitmaken van het door de vennootschappen uitgeoefende recreatiebedrijf en noodzakelijk zijn om het recreatiebedrijf te kunnen uitoefenen. Zodoende wordt volgens belanghebbende niet voldaan aan het dienstbaarheidscriterium.

Uitspraak Hof Arnhem-Leeuwarden

Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden bestaat de hoofdactiviteit uit de verhuur van staanplaatsen. De bijkomende diensten zijn ondergeschikt aan de verhuur. Hof Arnhem-Leeuwarden deelt dan ook het standpunt van de inspecteur. De verkregen aandelen in het recreatiebedrijf vormen daardoor fictieve onroerende zaken, waardoor de verkrijging belast is met overdrachtsbelasting.

Meer informatie

Wilt u meer weten over eventuele verschuldigdheid van overdrachtsbelasting bij de verkrijging van aandelen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze btw-specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Belastingadviseur | btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.