Vanoers.nlBelastingadvies, AccountancyVerklaring (nagenoeg) volledig belast gebruik onroerende zaak

Verklaring (nagenoeg) volledig belast gebruik onroerende zaak 

Formulier ondertekenen

Lees hier in welke sitauties je een verklaring af moet geven.

  • Bij de levering van een onroerende zaak kan worden geopteerd voor met btw belaste levering. Voorwaarde hierbij is dat de onroerende zaak door de koper in het boekjaar van levering en het daarop volgende boekjaar (nagenoeg) volledig wordt gebruikt voor belaste prestaties. Nagenoeg volledig betekent voor 90% of meer.
  • De koper van de onroerende zaak moet binnen vier weken na afloop van het boekjaar dat volgt op het boekjaar van levering, aan de verkoper van de onroerende zaak een door hem ondertekende verklaring verstrekken ten aanzien van het (nagenoeg) volledig gebruik van de onroerende zaak voor belaste prestaties. Het boekjaar van de koper van de onroerende zaak is hierbij leidend. Een kopie van deze verklaring dient eveneens binnen 4 weken aan de Belastingdienst te worden gestuurd.
  • Bij belaste verhuur, dient door de huurder na afloop van ieder boekjaar te worden getoetst of hij heeft voldaan aan het 90%-criterium. Als dat niet zo is, moet hij binnen 4 weken na afloop van het boekjaar een verklaring afgeven aan de huurder dat hij niet aan het criterium heeft voldaan en een kopie van deze verklaring toezenden aan de Belastingdienst.
  • Bij zowel verhuur als bij de levering van een onroerende zaak geldt in sommige – aangewezen – branches (bijv. de reisbureaubranche) een gebruik voor belaste prestaties van tenminste 70%. De huurder dan wel afnemer dient aan te tonen, dat hij de voorbelasting voor tenminste 70% mag aftrekken en dat hij deel uitmaakt van een aangewezen branche. Indien hij dit kan aantonen, dan kan er worden geopteerd voor belaste verhuur dan wel een belaste levering.
  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

lenny blaakman
Lenny Blaakman | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.