Vanoers.nlBelastingadviesHet verhuren van een appartement met een daarbij horende parkeerplaats vormt een vrijgestelde dienst

Het verhuren van een appartement met een daarbij horende parkeerplaats vormt een vrijgestelde dienst 

Het verhuren van een appartement met een daarbij horende parkeerplaats vormt een vrijgestelde dienst

Hof Arnhem-Leeuwarden heeft op 4 januari 2022 geoordeeld dat het verhuren van een appartement samen met een parkeerplaats moet worden gezien als één prestatie. Belangrijke overweging hierbij is dat beide zaken door dezelfde eigenaar aan eenzelfde huurder worden verhuurd en dat het appartement en de parkeerplaats deel uitmaken van éénzelfde complex.

Appartement met parkeerplaats

Belanghebbende bezit een aantal appartementen en parkeerplaatsen in een appartementencomplex. De appartementen bevinden zich op de hogere etages en de parkeerplaatsen bevinden zich beneden in het appartementencomplex. Het Hof overweegt dat in beginsel elke dienst afzonderlijk moet worden beoordeeld en bij diensten die economisch als één moeten worden gezien, deze niet kunstmatig uit elkaar dienen te worden gehaald. Vervolgens haalt het Hof het arrest Morten Henriksen aan waarin is overwogen dat de verhuur van appartementen en parkeerplaatsen als één dienst moeten worden beschouwd als de verhuur van beide zaken zo nauw met elkaar verbonden zijn dat ze tezamen één economische prestatie vormen. Het Hof achtte deze nauwe verbondenheid in dit geval aanwezig.

Vrijgesteld van btw

De verhuur van onroerende zaken is in beginsel vrijgesteld van btw. Hier zijn een aantal uitzonderingen op. Zo is de verhuur van parkeerruimte btw-belast. Hieronder vallen alle onroerende zaken die naar hun aard / inrichting bestemd zijn om te worden gebruikt als parkeerruimte voor voertuigen. Dit gaat dus niet alleen om parkeerplaatsen in een parkeerkelder, maar bijvoorbeeld ook om garageboxen. De verhuur is echter niet belast met btw, als tussen partijen is afgesproken dat de ruimte niet als parkeerruimte mag worden gebruikt.

De verhuur van parkeerruimte is ook vrijgesteld van btw, als de verhuur tezamen met de verhuur van een andere onroerende zaak één economische prestatie vormt, zoals in het recente arrest van het Hof.

Belang praktijk

Verhuur van parkeerplaatsen is dus vrijgesteld van btw mits voldaan aan de hierboven genoemde voorwaarden. De consequentie hiervan is dat inkoop btw die betrekking heeft op de verhuur van de parkeerplaatsen niet in aftrek kan worden gebracht.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel en/of wilt u weten wat dit voor u betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een btw-adviseur?

Elke onderneming doet periodiek aangifte van de omzetbelasting. U draagt een gedeelte van de omzet af aan de Belastingdienst. Toch kan het ingewikkeld zijn. Van Oers kan u ondersteunen bij uw btw-vraagstukken.
Meer informatie
BPM

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!