Vanoers.nlBelastingadviesVerhoging belastingrente per 1 juli 2023

Verhoging belastingrente per 1 juli 2023 

Verhoging belastingrente per 1 juli 2023

Vanaf 1 juli 2023 wordt de belastingrente voor nagenoeg alle belastingsoorten verhoogd van 4% naar 6%. Deze verhoging is van toepassing op de inkomstenbelasting, erfbelasting, loonbelasting, omzetbelasting en overdrachtsbelasting. Voor de vennootschapsbelasting en bronbelasting op bijvoorbeeld royalty’s blijft het percentage 8%.

Belastingrente overige belastingmiddelen

Het percentage belastingrente voor overige belastingen is gekoppeld aan de wettelijke rente voor niet-handelstransacties. De Staatssecretaris geeft in de brief van 26 juni 2023 aan dat deze verhoging naar 6% aansluit bij deze systematiek. Ook draagt het bij aan het doel om de verschillen tussen de rentepercentages tussen de belastingmiddelen onderling en het percentage invorderingsrente te verminderen.

Belastingrente vennootschapsbelasting en bronbelasting

De belastingrente voor de vennootschapsbelasting en bronbelasting blijft vooralsnog bevroren op 8%. Het percentage blijft bestaan tot er een nieuwe berekeningswijze van de belastingrente wordt doorgevoerd. De verwachting is dat dit per 1 januari 2024 bekend zal zijn.

Wat te doen?

De verhoging van de belastingrente naar 6% heeft invloed op de (voorlopige) aanslagen van onder andere de inkomstenbelasting. Verwacht u over 2022 inkomstenbelasting te moeten betalen? Dan is het slim om zo snel mogelijk de aangifte inkomstenbelasting 2022 in te dienen of een voorlopige aanslag voor 2022 aan te vragen. De belastingrente voor het (boek)jaar 2022 gaat namelijk lopen voor aanslagen met een dagtekening vanaf 1 juli 2023.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink | Manager bureau vaktechniek fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!