Vanoers.nlBelastingadviesVereenvoudiging uitkeringsperiode oudedagsverplichting (ODV)

Vereenvoudiging uitkeringsperiode oudedagsverplichting (ODV) 

Vereenvoudiging uitkeringsperiode oudedagsverplichting (ODV)

In de jaren 2017 tot en met 2019 zijn van veel directeur-grootaandeelhouders (dga’s) de pensioenen in eigen beheer omgezet in een oudedagsverplichting (ODV). Eind 2017 heeft het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) van de Belastingdienst door middel van een Vraag & Antwoord meer duidelijkheid gegeven over de praktische invulling van de uitkeringsperiode van ODV’s. Wij verwijzen hiervoor naar een eerder artikel op onze website.

Nieuwe versie Vraag & Antwoord

Op 14 november 2019 heeft het CAP door middel van het opnieuw uitbrengen van dit Vraag & Antwoord nog enkele nuanceringen en verdere verduidelijkingen aangebracht. Zo is bijvoorbeeld aangegeven dat, indien de uitkeringen ingaan op 1 januari 2021 en de looptijd 20 jaar is, de laatste uitkering op 1 december 2040 wordt gedaan, indien de ODV in maandtermijnen wordt uitgekeerd.

 

Vereenvoudiging

Naast nuanceringen en verdere verduidelijkingen, bevat de nieuwe versie van het Vraag & Antwoord ook een voor de praktijk prettige vereenvoudiging. Deze vereenvoudiging ziet op ODV-uitkeringsperioden van langer of korter dan 20 jaar. Volgens de vorige versie van het Vraag & Antwoord zouden de uitkeringen voor deze uitkeringsperioden op dagen nauwkeurig berekend dienen te worden. Deze vereenvoudiging zorgt ervoor dat de ODV-uitkeringen bepaald mogen worden aan de hand van een ODV-uitkeringsperiode die in maanden of jaren, naar boven of naar beneden, afgerond is.

 

Alsnog gebruik maken van vereenvoudiging

In veel gevallen zal de eerste uitkering van de ODV reeds zijn vastgesteld, op basis van de oude, niet vereenvoudigde wijze. Het Vraag & Antwoord biedt ook voor deze gevallen echter nog de mogelijkheid om, bij het vaststellen van de eerstvolgende jaaruitkering, alsnog tot afronding naar boven of beneden, in maanden of jaren, over te gaan. Uiteraard heeft dit wel gevolgen voor de hoogte van de ODV-uitkeringen.

 

Meer informatie

Indien u naar aanleiding van dit artikel of inzake de oudedagsverplichting (ODV) in het algemeen vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw pensioen- of belastingadviseur van Van Oers.

kees bullens
Kees Bullens
Senior belastingadviseur
Contact
  • icon
kees bullens
Kees Bullens
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kees bullens
Kees Bullen | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.