Vanoers.nlBelastingadviesUitstel van voorstel Europese Commissie tot definitief btw-stelsel

Uitstel van voorstel Europese Commissie tot definitief btw-stelsel 

uitstel europese commissie definitief btw stelsel

Lidstaten lopen sinds jaar en dag veel geld mis door zogenoemde btw-carrouselfraude. De Europese Commissie heeft om deze reden enkele jaren geleden voorgesteld om een eenvoudiger en fraudebestendiger systeem in te voeren: het zogenaamde definitieve btw-stelsel. Recent is bekend geworden dat invoering van het definitieve systeem is uitgesteld tot (in ieder geval) eind 2025. De huidige mogelijkheden van lidstaten om de btw-fraude met (de) btw-verleggingsregeling(en) te bestrijden worden om deze reden ook verlengd tot eind 2025.

Btw-carrouselfraude

Btw-carrouselfraude komt voor doordat onder de huidige btw-regelgeving goederen belastingvrij kunnen worden ingekocht bij leveranciers uit andere lidstaten. De inkoper (de ‘ploffer’) verkoopt de goederen (lokaal) met btw door. Nadat de ploffer de btw heeft ontvangen, verdwijnt hij en draagt hij de verschuldigde btw niet af aan de Belastingdienst. De uiteindelijke afnemer brengt bovendien de in rekening gebrachte btw – veelal te goeder trouw – wel in aftrek. De carrousel begint vervolgens weer opnieuw wanneer deze afnemer de goederen zonder btw wederom doorverkoopt aan een afnemer in een andere lidstaat.

Definitief btw-stelsel

Zoals we hierna zullen toelichten, wordt op dit moment de btw-verleggingsregeling gebruikt als instrument om btw-carrouselfraude tegen te gaan. Om de btw-carrouselfraude op een meer structurele manier aan te pakken, heeft de Europese Commissie enkele jaren geleden voorgesteld het zogenaamde definitieve btw-stelsel in te voeren. Het definitieve btw-stelsel zou een eenvoudiger en fraudebestendiger systeem moeten zijn voor de handel in goederen binnen de Europese Unie. Het definitieve btw-stelsel ziet op goederen. Het is de bedoeling om de verleggingsregeling voor goederen te vervangen door rapportageregels. Het definitieve btw-stelsel zou oorspronkelijk per 1 juli 2022 in werking treden. De onderhandelingen over het definitieve btw-stelsel zijn echter nog bezig en daarom is de invoering van de nieuwe regels uitgesteld tot eind 2025.

Btw-verleggingsregeling

Lidstaten kunnen ter bestrijding van de btw-fraude momenteel gebruik maken van:

  • De btw-verleggingsregeling op leveringen van vooraf (in de btw-richtlijn) bepaalde fraudegevoelige goederen en diensten. Nederland kent in dit kader bijvoorbeeld de binnenlandse btw-verleggingsregeling op de levering van mobiele telefoons.
  • Het snelle reactiemechanisme om op (relatief) korte termijn een nieuwe btw-verleggingsregeling te introduceren om plotse en grootschalige fraude tegen te gaan.

Doordat de leverancier (c.q. de ploffer) bij gebruik van de btw-verleggingsregeling geen btw in rekening brengt over de factuur, ontvangt hij deze btw ook niet van zijn afnemer en kan hij niet verdwijnen met het bedrag aan ontvangen btw. De lidstaten konden oorspronkelijk tot en met 30 juni 2022 gebruik maken van de bovenstaande twee opties om btw-fraude tegen te gaan. Door uitstel van invoering van het definitieve btw-stelsel, wordt de mogelijkheid om gebruik te maken van de twee opties echter verlengd tot eind 2025.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem direct contact op

 

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!