Vanoers.nlBelastingadviesUitspraak in door Van Oers gevoerde procedure ‘btw-aftrek op kosten vermogensbeheer’

Uitspraak in door Van Oers gevoerde procedure ‘btw-aftrek op kosten vermogensbeheer’ 

Uitspraak in door Van Oers gevoerde procedure ‘btw-aftrek op kosten vermogensbeheer’

Hof Den Bosch heeft recent uitspraak gedaan in een door Van Oers gevoerde procedure in het kader van btw-aftrek op kosten van vermogensbeheer. De uitkomst is naar onze mening in ieder geval wenselijk voor de praktijk. Indien uw nieuwsgierigheid is gewekt, leest u hieronder een samenvatting van de casus.

Btw-aftrek

In casu ging het om inkomende facturen voor vermogensbeheer van onder andere ABN AMRO MeesPierson. De betreffende ondernemer die vermogen belegde en daarnaast een pand verhuurde met de optie btw-belaste verhuur bracht de btw op deze inkomende facturen in aftrek. De inspecteur stelde dat de btw op de inkomende facturen van ABN AMRO MeesPierson verband hielden met vermogensbeheer (vrijgestelde prestatie) en derhalve geen recht op aftrek voorbelasting ontstond.

Echter vond de rechtbank en zo ook het hof de motivering van de inspecteur te kort door de bocht. De betreffende ondernemer had het vermogensbeheer namelijk uitbesteed aan een derde. De inkomende facturen van ABN AMRO MeesPierson ontving de betreffende ondernemer in zijn hoedanigheid van cliënt. Met als gevolg dat de ondernemer in casu helemaal niet deed aan vrijgesteld vermogensbeheer en dus enkel btw-belaste prestaties verrichtte. Zoals genoemd exploiteerde de ondernemer in casu een kantoorpand waarbij was geopteerd voor btw-belaste verhuur. Het feit dat het kantoorpand in de periode van deze discussie leegstond deed ook niet af aan de conclusie dat de ondernemer btw-belaste prestaties verrichtte. Hij had daartoe in ieder geval de intentie. Voorgaande leidde derhalve tot 100% recht op aftrek van btw op de kosten van vermogensbeheer.

Toepassing in andere situaties

In de aanhef van dit artikel merkten wij al op dat deze uitspraak wenselijk is voor de praktijk. Hierbij maken wij de nuance dat enige terughoudendheid op zijn plaats is. Wij vragen ons namelijk af in hoeverre deze uitspraak in andere situaties kan worden toegepast. Dit laatste neemt niet weg om u in ieder geval kennis te geven van deze mooie uitspraak in een door ons gevoerde procedure.

Meer informatie

Heeft u vragen omtrent deze uitspraak en de mogelijke gevolgen in uw specifieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Belastingadviseur | btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.