Vanoers.nlBelastingadviesUBO-register trusts en soortgelijke juridische structuren

UBO-register trusts en soortgelijke juridische structuren 

UBO-register trusts en soortgelijke juridische structuren

Vanaf 1 november 2022 bestaat de verplichting voor trusts en soortgelijke juridische structuren om de UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) in te schrijven in het UBO-register voor trusts. De recente uitspraak van 22 november j.l. van het Hof van Justitie over de toegankelijkheid van het UBO-register ontslaat u niet van de plicht om UBO’s in te schrijven. Indien u geen, of niet op de juiste wijze, gehoor geeft aan deze registratieplicht, kunnen boetes worden opgelegd.

UBO’s

De UBO’s in een trust zijn natuurlijke personen die kwalificeren als oprichters, trustees, protectors, begunstigden of elke ander natuurlijk persoon die door direct of indirect eigendom (of via andere middelen) uiteindelijke zeggenschap over de trust of soortgelijke structuur uitoefent. In Nederland zal het, wanneer het gaat over soortgelijke structuren, vooral over Fondsen voor Gemene Rekening gaan. Omdat deze structuren niet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, is hiervoor een apart register geopend.

Economisch belang

De omvang van het (economisch) belang in de trust wordt ingedeeld in vier categorieën, te weten: een belang van 0 tot en met 25 procent, een belang van 26 tot en met 50 procent, een belang van 51 tot en met 75 procent en een belang van 76 tot en met 100 procent. Ook moet de juridisch eigenaar en de bewaarder/beheerder worden ingeschreven. De registratie van de UBO’s kan alleen gedaan worden door de trustee of diegene die in een soortgelijke juridische structuur een vergelijkbare positie heeft als een trustee (de bewaarder/beheerder). U dient vóór 1 februari 2023 gehoor te geven aan de registratieplicht. Regel daarom tijdig uw UBO-registratie via www.uboregistertrusts.nl.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze fiscale specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: fiscaaladvies@vanoers.nl.

Neem contact op

Tim Bogaarts
Tim Bogaarts
Senior belastingadviseur
  • icon
Tim Bogaarts
Tim Bogaarts

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!