Vanoers.nlBelastingadviesToepassing 0%-tarief ondanks btw-fraude telefoons

Toepassing 0%-tarief ondanks btw-fraude telefoons 

Toepassing 0%-tarief ondanks btw-fraude telefoons

Uit een recente uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat voor toepassing van het 0%-tarief voor intracommunautaire leveringen het btw-nummer van de afnemer niet altijd hoeft te matchen met het land van bestemming van de goederen.

De casus

Een Nederlandse ondernemer handelt in mobiele telefoons en tablets. De telefoons worden verkocht aan een afnemer in het VK (toentertijd nog onderdeel van de EU). De VK afnemer laat de Nederlandse ondernemer de telefoons vervoeren naar Poolse en Duitse afnemers. De Nederlandse ondernemer past het 0%-tarief voor intracommunautaire leveringen toe onder vermelding van het VK btw-nummer van de afnemer. Het Poolse en Duitse btw-nummer van de afnemer is niet in bezit van de Nederlandse ondernemer. De Nederlandse ondernemer heeft in het verleden waarschuwingsbrieven van de Belastingdienst ontvangen over fraude in de handelsketen. Vervolgens ontstaat discussie met de Belastingdienst over de vraag of het 0%-tarief terecht is toegepast.

Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat de Nederlandse ondernemer het 0%-tarief terecht heeft toegepast. Voor toepassing van het 0%-tarief voor intracommunautaire leveringen hoeft het btw-nummer van de afnemer niet te matchen met het land van bestemming van de goederen. Daarnaast heeft de Belastingdienst niet voldoende aannemelijk gemaakt dat de ondernemer ‘wist of had moeten weten’ van fraude. Het enkele feit dat de afnemer geen Pools of Duits btw-nummer verstrekte levert geen aanwijzing op van fraude.

Meer informatie

Heeft u vragen over toepassing van het 0%-tarief voor intracommunautaire leveringen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze btw-specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

anja vriends
Anja Adriaensen-Vriends
Btw specialist
Contact

Van Oers Belastingadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

anja vriends
Anja Adriaensen - Vriends | Btw specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek