Vanoers.nlBelastingadviesToekomstige wijziging inloggen Belastingdienst voor fiscale eenheid btw

Toekomstige wijziging inloggen Belastingdienst voor fiscale eenheid btw 

Toekomstige wijziging inloggen Belastingdienst voor fiscale eenheid btw

Op dit moment is het nog mogelijk dat één onderneming binnen de fiscale eenheid btw met eHerkenning namens de fiscale eenheid btw inlogt op het ondernemersportaal van de Belastingdienst genaamd ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Deze tijdelijke manier van inloggen zal op termijn komen te vervallen. Vanaf dat moment moet de fiscale eenheid btw zelf eHerkenning aanvragen of (wanneer de leverancier van eHerkenning dit aanbiedt) als extra organisatie aan een bestaand eHerkenningmiddel worden toegevoegd. In dit artikel gaan wij hier nader op in.

Tijdelijke manier van inloggen

Voorlopig is het nog mogelijk dat een onderneming die onderdeel is van een fiscale eenheid btw namens de fiscale eenheid btw met eHerkenning kan inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk om de btw-aangifte voor deze fiscale eenheid in te dienen. Deze onderneming moet hiervoor een medewerker de bevoegdheid geven om de btw-aangifte in te dienen voor de fiscale eenheid door middel van een machtiging ‘Omzetbelasting voor Fiscale Eenheden’. Vervolgens kan de medewerker inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk om de btw-aangifte voor de fiscale eenheid in te dienen. In dat geval moet in Mijn Belastingdienst Zakelijk tijdens het inloggen gekozen worden voor de optie ‘Voor iemand anders’.

Op een later moment zal deze manier van inloggen komen te vervallen en is het vanaf dan slechts nog mogelijk om in te loggen doordat de fiscale eenheid zelf eHerkenning aanvraagt dan wel (wanneer de leverancier van eHerkenning dit aanbiedt) als extra organisatie aan een bestaand eHerkenningmiddel wordt toegevoegd. Het is momenteel nog niet bekend per wanneer dat de tijdelijke manier van inloggen komt te vervallen. Dit zal tegen die tijd door de Belastingdienst gecommuniceerd worden.

Relevantie voor de praktijk

Dient u de btw-aangifte van de fiscale eenheid btw momenteel in via Mijn Belastingdienst Zakelijk via de geschetste tijdelijke manier van inloggen, ben er dan bewust van dat deze optie op termijn komt te vervallen. Het is vanaf dan slechts nog mogelijk om in te loggen doordat de fiscale eenheid zelf eHerkenning aanvraagt dan wel (wanneer de leverancier van eHerkenning dit aanbiedt) als extra organisatie aan een bestaand eHerkenningmiddel wordt toegevoegd. Zodra bekend is wanneer dit gaat wijzigen is het aan te raden, gezien de verwerkingstijd bij de EHerkenningaanbieders, om actie te ondernemen. Hoe dan ook betekent de wijziging van de manier van inloggen voor fiscale eenheden btw dat extra kosten gemaakt moeten worden om een en ander in te regelen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Wilt u weten wat dit voor u betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Kevin Treuren
Kevin Treuren | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!