Vanoers.nlTransport en logistiek, BelastingadviesVraag buitenlandse btw vóór 1 oktober terug

Vraag buitenlandse btw vóór 1 oktober terug 

Vraag buitenlandse btw vóór 1 oktober terug

Heeft u in 2022 in een ander EU-land btw betaald? Dan kunt u deze btw tot 1 oktober 2023 terugvragen via de Nederlandse belastingdienst. Het moet dan gaan om goederen en diensten die u voor uw in Nederland gevestigde bedrijf heeft gebruikt en waarover u buitenlandse btw heeft betaald. Het drempelbedrag voor een jaarverzoek is € 50, voor een kwartaalverzoek is de drempel € 400. U moet bewijsstukken meesturen en om deze btw terug te kunnen vragen zijn aparte inloggegevens nodig.

Terugvragen buitenlandse btw

Ondernemers kunnen tot en met 30 september van het lopende jaar een verzoek indienen om de buitenlandse btw met betrekking tot EU-landen terug te vragen die in het jaar ervóór aan hen is gefactureerd. Het is hierbij relevant dat de betreffende ondernemer geen btw-aangiften indient in het EU-land waar de btw wordt teruggevraagd. Vanzelfsprekend moet de aangerekende btw worden gebruikt voor de btw-belaste activiteiten van de betreffende ondernemer.

Zo’n verzoek betreft een elektronisch teruggaveverzoek, dat de Nederlandse Belastingdienst doorstuurt naar andere Europese belastingdiensten binnen Europa. Vóórdat een dergelijk verzoek kan worden gedaan, dient de betreffende ondernemer eerst inlogcodes aan te vragen (gebruikersnaam en wachtwoord) om in te kunnen loggen op het platform van de Belastingdienst. Desgewenst kunnen wij laatstgenoemde aanvraag en de teruggaafverzoeken verzorgen. Let wel, de aanvraag tot afgifte van de inlogcodes kan een aantal weken duren. Zorg er derhalve voor dat de inlogcodes tijdig worden aangevraagd.

Terugvragen btw in landen buiten de EU

EU-ondernemers kunnen voorts een verzoek indienen om de door hen betaalde buitenlandse btw met betrekking tot sommige landen buiten de EU terug te vragen. Dit kan doorgaans tot en met 30 juni van het lopende jaar voor de btw welke betrekking heeft op het jaar ervóór en dient doorgaans schriftelijk te worden ingediend. Voor alle bovengenoemde verzoeken geldt dat de facturen met btw dienen te voldoen aan de factuurvereisten.

Terugvragen buitenlandse dieselaccijns

De in het buitenland betaalde dieselaccijns op brandstof kan in een aantal Europese landen (gedeeltelijk) teruggevraagd worden. Op welke wijze dit mogelijk is, hangt af van het land waarin de dieselaccijns wordt teruggevraagd. In tegenstelling tot het terugvragen van buitenlandse btw geldt voor het terugvragen van dieselaccijns geen uniforme Europese werkwijze. Wij verzorgen de teruggaven veelal voor transportbedrijven die ook in België tanken. Met betrekking tot België dienen de verzoeken schriftelijk ingestuurd te worden naar de Belgische belastingdienst. Vóórdat een dergelijk verzoek ingestuurd kan worden is een vergunning nodig. Aanvraag tot afgifte duurt veelal 6 tot 8 weken. Raadzaam is derhalve om tijdig de vergunning aan te vragen (met behulp van uw adviseur). Vraag gerust naar de mogelijkheden en andere formaliteiten in dit kader. Wij helpen u graag verder op weg!

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!