Vanoers.nlBelastingadviesTeruggavetermijn btw voor zonnepaneelhouders beperkt

Mag herziening van btw in één keer plaatsvinden? 

Zonnepanelen voor energie

Zonnepaneelhouders opgelet!

Tot 1 januari 2019 gold volgens de Hoge Raad géén termijn voor de indiening van een btw-teruggaafverzoek met betrekking tot de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dit kon dus met onbeperkte terugwerkende kracht. Vanaf 1 januari 2019 is de termijn voor dergelijke verzoeken beperkt tot zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.

Verzoek om teruggaaf van btw op tijd indienen

Dit betekent dat het verzoek om teruggaaf van btw, bij zonnepanelen aangeschaft in 2018, uiterlijk 30 juni 2019 ingediend moet zijn.

Mocht de termijn voor indiening van het teruggaafverzoek verlopen zijn, betekent dit echter niet dat de btw definitief niet terug kan worden gevraagd. In een dergelijk geval kan een verzoek om ambtshalve teruggave worden ingediend bij de inspecteur, tot 5 jaar na het jaar van aanschaf. Het is aan te raden het hier niet op aan te laten komen, omdat de uitkomst van een dergelijk verzoek niet zeker is.

Voor zonnepanelen aangeschaft vóór 2019 is overgangsrecht ingesteld. Op basis van dit overgangsrecht bestaat tot 1 juli 2019 de mogelijkheid om btw terug te vragen, ongeacht het jaar waarin deze panelen zijn aangeschaft.

Bent u zonnepanelenhouder en heeft u nog aanvullende vragen met betrekking tot uw recht op aftrek van voorbelasting, neem dan contact op met de btw-adviesgroep.

roel timmermans
Roel Timmermans
Belastingadviseur
Contact
  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

roel timmermans
Roel Timmermans | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.