Vanoers.nlBelastingadviesStart aanvraag tegemoetkoming energiekosten (TEK)

Start aanvraag tegemoetkoming energiekosten (TEK) 

Start aanvraag tegemoetkoming energiekosten (TEK)

Indien uw energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale omzet kan vanaf 21 maart een tegemoetkoming in deze energiekosten worden aangevraagd. De tegemoetkoming kan worden aangevraagd van 21 maart 2023 09:00 uur tot en met 2 oktober 2023 17:00 uur. De tegemoetkoming ziet op de periode 1 november 2022 tot 31 december 2023.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie dient er voldaan te worden aan een aantal voorwaarden:

  1. Er wordt voldaan aan de Europese mkb-definitie;
  2. U bent gevestigd in Nederland en bent ingeschreven in het Handelsregister van het KVK;
  3. De energiekosten bedragen minimaal 7% van de omzet;
  4. U heeft een zakelijk energiecontract;
  5. De prijzen in het energiecontract liggen niet lager dan de drempelprijs van de regeling.

Voor een toelichting op deze voorwaarden kunt u kijken op RVO.nl

Berekeningswijze

U ontvangt alleen subsidie als de prijs in het energiecontract hoger ligt dan € 1,19 voor gas en € 0,35 voor elektriciteit. Naast deze drempelprijs is er ook nog een maximumprijs van toepassing, deze is € 3,19 voor gas en 0,95 voor elektriciteit.

De tegemoetkoming wordt berekend op basis van deze modelprijzen en het standaardjaarverbruik en dus niet op basis van het werkelijke gebruik en de werkelijke prijs.

De vergoeding bedraagt maximaal 50% van het verschil tussen de modelprijs en de drempelprijs. De modelprijs kan hierbij nooit hoger zijn dan de maximumprijs. Daarbij geldt ook dat er maximaal € 160.000 aan subsidie kan worden verkregen per onderneming of per groep verbonden ondernemingen.  Het RVO geeft twee rekenvoorbeelden over de uitwerking van de subsidie, deze vindt u op RVO.nl

Let op: de modelprijzen staan nog niet vast, daarom krijgt u op dit moment een voorschot van 35% van het te verwachten subsidiebedrag.

Aanvragen

De aanvraag verloopt via het RVO. Voor de aanvraag is eHerkenning nodig op niveau eH3. Ondernemers met een eenmanszaak kunnen echter ook terecht met DigiD.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink
Manager bureau vaktechniek fiscaal
  • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink | Manager bureau vaktechniek fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!