Vanoers.nlBelastingadviesSloopondernemers opgelet: u neemt mogelijk ook goederen af!

Sloopondernemers opgelet: u neemt mogelijk ook goederen af! 

Sloopafval verkopen

Begin 2019 wees het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) een interessant arrest af, dat van belang is voor bedrijven in de sloop- en afvalindustrie.

Eén prijs voor de gehele prestatie

Het arrest gaat om een Finse onderneming (A Oy) die voor haar afnemers sloopwerkzaamheden verricht. Hiervoor sluit zij een overeenkomst met haar afnemers. Op basis van deze overeenkomst verplicht A Oy zich om materiaal te verwijderen en het afval af te voeren en te verwerken. Tot dit afval behoort ook metaalschroot welke A Oy kan doorverkopen. A Oy rekent één enkele prijs voor de gehele prestatie, waarbij zij rekening houdt met de mogelijkheid dat zij het metaalschroot kan doorverkopen.

Sloopwerkzaamheden en levering van metaalschroot

Hierbij komt de vraag op of de prestatie als geheel moet worden aangemerkt als het verlenen van een sloopdienst of dat sprake is van twee separate prestaties inhoudende:

  1. De levering van een dienst door A Oy aan de afnemers (de sloopwerkzaamheden); en
  2. De levering van goederen door de afnemers aan A Oy (de levering van het metaalschroot).

Bepalen waarde van levering goederen

Het HvJ EU oordeelt dat sprake is van twee separate prestaties. Daarbij merkt het HvJ EU op dat A Oy in dit geval een waarde toekent aan de levering van deze goederen bij het bepalen van haar prijs voor de sloopwerkzaamheden. Dat het vaststellen van een vergoeding voor de levering van het metaalschroot op praktische moeilijkheden stuit, is geen reden om geen separate levering van goederen in aanmerking te nemen.

Splitsing tussen verschillende prestaties

De crux van het arrest betreft de vraag of de leverancier van de sloopdienst waarde toekent aan de over te dragen goederen. In gevallen waarbij deze leverancier zijn prijs voor de sloopdienst verlaagt in verband met de (verwachte) opbrengst uit het mee te leveren schroot, zal een splitsing moeten worden gemaakt tussen de levering van de sloopdienst en de levering van het metaalschroot.

Mogelijkheden voor de facturering

Met betrekking tot de facturatie bestaan twee mogelijkheden:

  1. er wordt gezamenlijk een enkele factuur opgemaakt door de koper en de verkoper; of
  2. zowel de koper als de verkoper maken een factuur op.

Bij de eerste mogelijkheid worden zowel de levering van de dienst als de levering van de goederen op een enkele factuur verwerkt. Hierop dient vermeld te worden wat de prijs is voor de te leveren of de geleverde goederen en diensten. Over de wederzijdse vergoedingen is dan btw verschuldigd. Voor Nederlandse situaties is de verleggingsregeling voor diensten aan en levering van afvalmaterialen mogelijk van toepassing.

Bij de tweede mogelijkheid wordt door beide partijen een factuur aan de andere partij opgemaakt. Daarop wordt de prijs voor de te leveren dan wel de geleverde dienst of het te leveren goed vermeld. Over de vergoeding op beide facturen wordt btw berekend. Voor Nederlandse situaties is de verleggingsregeling voor diensten aan en levering van afvalmaterialen mogelijk van toepassing.

Mocht u nog vragen hebben over de consequenties van dit arrest voor uw praktijk, neem dan contact op met onze btw-adviseurs.

roel timmermans
Roel Timmermans
Belastingadviseur
Contact
  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

roel timmermans
Roel Timmermans | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.