Vanoers.nlBelastingadviesSamenstel van prestaties vormt levering bouwterrein

Samenstel van prestaties vormt levering bouwterrein  

Bouwterrein

Uit een recente uitspraak van het hof volgt dat de levering van een perceel grond met portacabins, waarbij in de akte van levering is opgenomen dat de verkoper de sloop voor zijn rekening neemt, aangemerkt wordt als een btw-belaste levering van een bouwterrein.

De feiten

De verkoper verkoopt een perceel grond waarop een semipermanent verzorgingshuis was gevestigd. Dit verzorgingshuis bestond uit 154 portacabins die samen één gebouw vormden. Op het perceel waren ook parkeerplaatsen en klinkerbestrating aanwezig. Blijkens de akte van levering heeft de verkoper extra verplichtingen op zich genomen bestaande uit het demonteren van de portacabins, het verwijderen van de bestrating en uitvoeren van saneringswerkzaamheden. De verkoper heeft conform de afspraken aan zijn verplichtingen voldaan nadat de levering heeft plaatsgevonden.

Uitspraak Hof

In deze casus is in geschil of sprake is van één samengestelde prestatie bestaande uit de levering van een bouwterrein, belast met btw. Aangezien na de levering van het perceel voor rekening en risico van verkoper de aanwezige bebouwing en bestrating is verwijderd, is volgens het Hof sprake van één samengestelde prestatie, namelijk de levering van een bouwterrein. Samengevat: levering bebouwde grond + sloop verkoper + bestemming bebouwing = btw-belaste levering bouwterrein.

Meer informatie

Het al dan niet aangaan van een sloopverplichting door verkoper kan van wezenlijke invloed zijn op de vraag of wel of geen btw verschuldigd is bij de levering van een bebouwd perceel. Let hier dus op bij de aankoop of verkoop van onroerend goed. Wilt u meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!