Vanoers.nlBelastingadviesRente derdengeldrekening heeft invloed op aftrekrecht notariskantoor

Rente derdengeldrekening heeft invloed op aftrekrecht notariskantoor 

rente derdengeldrekening heeft invloed op aftrekrecht notariskantoor

De Rechtbank van Noord-Holland heeft in een uitspraak van 7 april 2022 geoordeeld dat rente ontvangen door het aanhouden van een derdengeldrekening als vrijgestelde omzet wordt aangemerkt. Hierdoor kan de ontvangen rente uit een derdengeldrekening invloed hebben op het aftrekrecht van een notariskantoor. Een verdere toelichting treft u hieronder aan.

Toelichting arrest

Belanghebbende heeft een notariskantoor en verleent uiteenlopende notariële diensten. Voor de activiteiten heeft belanghebbende een verplichte derdengeldrekening. Op een derdengeldrekening staan tegoeden die cliënten en derden toevertrouwd hebben aan het notariskantoor, maar die niet toebehoren tot het notariskantoor zelf. Belanghebbende ontvangt rente voor de tegoeden die op de derdengeldrekening staan.

De vraag in dit arrest is of belanghebbende de voorbelasting op haar algemene kosten volledig in aftrek mocht brengen of dat slechts een deel (pro rata) van de voorbelasting in aftrek mag worden gebracht. Belanghebbende voert aan dat de ontvangen rente geen vergoeding is voor een prestatie in de zin van btw en derhalve niet leidt tot een aftrekbeperking. De rechtbank oordeelt dat de rente is aan te merken als een btw-vrijgestelde vergoeding voor het verlenen van krediet. Daarnaast merkt de rechtbank op dat de rente geen financiële bijkomstigheid is, zoals belanghebbende stelt, want een derdengeldrekening is een rechtstreeks, duurzaam en een noodzakelijk verlengstuk van de activiteiten van een notariskantoor. Dit leidt ertoe dat rente ontvangen uit een derdengeldrekening zorgt voor een aftrekbeperking, omdat de ontvangen rente als vrijgestelde omzet kwalificeert.

Relevantie in de praktijk

Notariskantoren hebben de verplichting om een derdengeldrekening aan te houden volgens de Wet op de Notarisambt. Door deze verplichting heeft de uitspraak van de rechtbank rechtstreeks invloed op uw aftrekrecht als notariskantoor. Als gevolg van onderhavige uitspraak kwalificeert de ontvangen rente op een derdengeldrekening als vrijgestelde omzet. Dit leidt derhalve tot een aftrekbeperking van btw op de algemene kosten.

Inmiddels is er hoger beroep ingesteld door belanghebbende bij het gerechtshof.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

 

  • icon

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Kevin Treuren
Kevin Treuren | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!