Vanoers.nlBelastingadviesVerrekening van facturen in rekening-courant kwalificeert als betaling voor de btw

Verrekening van facturen in rekening-courant kwalificeert als betaling voor de btw 

Verrekening van facturen in rekening-courant kwalificeert als betaling voor de btw

Bij oninbare vorderingen komt na verloop van tijd bij de schuldeiser de vraag aan de orde of de eerdere btw die is voldaan kan worden teruggevraagd. Bij onbetaalde facturen komt op een bepaald moment bij de schuldenaar de vraag aan de orde of de reeds afgetrokken btw op deze facturen moet worden terugbetaald. Een relevante vraag voor beide scenario’s is: wanneer is sprake van een betaling voor de btw? Hof ’s-Hertogenbosch heeft recent beslist dat ook sprake is van een betaling als de niet-betaalde facturen in de rekening-courant worden verrekend.

Toelichting arrest

Een bv maakt onderdeel uit van een concern met vier andere vennootschappen. Twee van deze vennootschappen reiken facturen uit aan de bv. De bv brengt deze btw in aftrek in haar btw-aangiften over 2013 tot en met 2015. De bv en de andere twee vennootschappen zijn een rekening-courantovereenkomst overeengekomen. De bv voldoet de facturen dan ook door middel van verrekening in rekening-courant. Vervolgens heeft de Belastingdienst over 2013 tot en met 2015 naheffingsaanslagen opgelegd aan de bv. In geschil was of de verrekening in rekening-courant kwalificeert als betaling voor de btw.

De rechtbank oordeelt dat de verrekening van niet-betaalde facturen in rekening-courant niet leidt tot schuldvernieuwing en dus ook niet tot betaling van de facturen. Het hof oordeelt echter anders. Zij oordeelt dat de verrekening van facturen in rekening-courant gelijk is te stellen aan een betaling voor de btw. Het staat namelijk niet ter discussie dat de facturen zijn verrekend in rekening-courant, dat deze verrekening ertoe leidt dat de vordering die de bv op de andere vennootschappen had is afgenomen, en dat de verrekening plaatsvindt in overeenstemming met de rekening-courantovereenkomsten. Het hof heeft vervolgens de naheffingsaanslagen van 2013 tot en met 2015 vernietigd.

Relevantie voor de praktijk

Wees er als schuldeiser op alert dat de verrekening van een niet-betaalde factuur in rekening-courant kwalificeert als een betaling voor de btw en de btw daardoor niet meer kan worden teruggevraagd. Daarentegen hoeft u als schuldenaar van een niet-betaalde factuur, die wel via de rekening-courant is verrekend, de btw niet alsnog op aangifte terug te betalen.

Let wel: wij zien een onderscheid tussen de situatie waarin een rekening-courantschuld door de geboekte facturen afneemt (zoals in deze casus het geval was), en de situatie waarin een rekening-courantvordering door de geboekte facturen steeds verder oploopt. In het eerste geval is logisch om de verrekening in rekening-courant als betaling te duiden. In het tweede geval is dat naar onze mening minder vanzelfsprekend.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!