Vanoers.nlBelastingadviesNormbedrag gebruikelijk loon dga naar €51.000

Normbedrag gebruikelijk loon dga naar €51.000 

Normbedrag gebruikelijk loon dga naar € 51.000

Per 1 januari 2023 zijn twee wetswijzigingen doorgevoerd met betrekking tot het gebruikelijk loon. Zo stijgt het normbedrag van het gebruikelijk loon voor de dga per 2023 naar € 51.000 en verdwijnt de doelmatigheidsmarge. Het is daarom verstandig voor een dga om te beoordelen of het loon moet worden aangepast.

 Gebruikelijk loon 2023

Een aandeelhouder met een aanmerkelijk belang die ook werkzaamheden verricht voor de bv moet op basis van de fiscale wetgeving een gebruikelijk loon ontvangen. Het gebruikelijk loon bedraagt in 2023 minimaal het hoogste van de volgende bedragen:

  • het loon uit de vergelijkbaarste dienstbetrekking;
  • het loon van de meest verdienende werknemer van de bv;
  • € 51.000.

Onder bepaalde omstandigheden kan het verdedigbaar zijn het salaris lager vast te stellen, bijvoorbeeld bij een verlieslatende vennootschap. Bespreek met uw belastingadviseur wat mogelijk is.

Doelmatigheidsmarge

Tot en met 2022 mocht u met betrekking tot de hierboven genoemde categorie ‘het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking’ rekening houden met een zogenoemde doelmatigheidsmarge. U dient een vergelijking te maken met het loon dat een werknemer in de meest vergelijkbare dienstbetrekking geniet en daar mag u in het kader van de gebruikelijkloonregeling 25% van afwijken bij het vaststellen van uw eigen loon. Deze doelmatigheidsmarge wordt vanaf 2023 afgeschaft, waardoor u dus niet minder mag verdienen dan een werknemer met een meest vergelijkbare dienstbetrekking.

Wat telt mee voor het gebruikelijk loon?

Het gebruikelijk loon omvat behalve het reguliere loon in geld, ook loon in natura en de bijtelling van de auto vanwege privégebruik. Ook de vergoedingen en verstrekkingen die onder de werkkostenregeling als eindheffingsloon zijn aangewezen, kunnen meetellen.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Iris Keulemans
Iris Keulemans
Manager fiscaal
  • icon
Iris Keulemans
Iris Keulemans

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Iris Keulemans
Iris Keulemans | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!