Vanoers.nlBelastingadviesNihilaangifte btw is een voor bezwaar vatbare beschikking

Nihilaangifte btw is een voor bezwaar vatbare beschikking 

nihilaangifte btw voor bezwaar vatbare beschikking

Er bestaat in praktijk regelmatig discussie of het mogelijk is om in bezwaar te gaan tegen een btw-aangifte waaruit per saldo geen te betalen of terug te vragen btw volgt, ook wel een nihilaangifte genoemd. Een dergelijk bezwaar werd ook in de behandelde zaak van Hof Arnhem-Leeuwarden van 31 mei 2022 door de Belastingdienst niet-ontvankelijk verklaard. U kunt hieronder lezen wat de gevolgen zijn van dit arrest.

Toelichting arrest

Belanghebbende is dirigent en begeleidt zangkoren en organiseert daarnaast ook Grootkoren. Hiervoor ontvangt belanghebbende een vergoeding van € 55 per deelnemer. Belanghebbende heeft in de aangifte omzetbelasting € 2 btw aangegeven over een omzet van € 9 met een aftrek voorbelasting van € 2. De btw-aangifte komt dus uit op nihil. Vervolgens heeft belanghebbende bezwaar gemaakt tegen de ingediende nihilaangifte. De Rechtbank Noord-Nederland heeft geoordeeld dat een bezwaarschrift tegen een btw-aangifte waaruit per saldo geen te betalen of te ontvangen btw volgt, niet-ontvankelijk is. Dit komt doordat er op basis van de letterlijke wettelijke tekst van de Algemene Wet Rijksbelastingen geen mogelijkheid is om in bezwaar te gaan tegen een ingediende nihilaangifte.

De belastinginspecteur is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Het hof heeft vervolgens geoordeeld dat een nihilaangifte moet worden gezien als een aangifte met een te betalen btw-bedrag van € 0, en dat dit bedrag geacht wordt te zijn betaald op de laatste dag van de indieningstermijn. Tegen de afdracht van € 0 kan vervolgens dus bezwaar worden gemaakt. Het gegeven dat geen feitelijke handeling is verricht voor de betaling van het nihil-bedrag doet hier niets aan af volgens het hof. Het hoger beroep van de belastinginspecteur is dus gegrond verklaard.

Daarnaast heeft het hof geoordeeld dat de activiteiten inzake de Grootkoorprojecten worden gezien als één prestatie en daarom onder het algemene tarief van 21% btw vallen. Dit laten wij verder buiten beschouwing in dit artikel.

Relevantie in de praktijk

Het in dit artikel behandelde arrest van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden biedt voor de praktijk een aanknopingspunt om in geval van een nihilaangifte, net zoals bij een aangifte met een af te dragen bedrag, tegen de ‘afdracht’ van btw bezwaar te maken. De uitspraak is overigens nog niet definitief, omdat cassatie is ingesteld bij de Hoge Raad.

Bij aangiften die leiden tot een terug te vragen btw bedrag kan overigens enkel bezwaar worden gemaakt tegen de beschikking teruggaaf btw, die door de Belastingdienst naar aanleiding van de aangifte wordt opgelegd.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Kevin Treuren
Kevin Treuren | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!