Vanoers.nlBelastingadviesNieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken 

Registratie bijhouden

Op 26 juni 2018 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (hierna: AP) een onderzoeksrapport gepubliceerd met betrekking tot de verwerking van BSN-nummers in btw-nummers van eenmanszaken door de Belastingdienst. Het AP concludeert in dit rapport dat het gebruik van het BSN in btw-nummers in strijd is met privacywetgeving uit de Algemene verordening gegevensbescherming.

Het AP heeft de Belastingdienst tot 1 januari 2019 de tijd gegeven om de privacyschending op te lossen. Deze termijn is niet behaald. Staatssecretaris van Financi├źn, Menno Snel, heeft een commissie ingesteld welke tot taak had met een oplossing te komen voor de problematiek.

Alternatieve opties voor btw-nummers

Voornoemde commissie heeft op 10 december 2018 een rapport opgeleverd waarin alternatieven voor het gebruik van het BSN in btw-nummers worden voorgesteld. Hierin wordt de factuurvariant geopperd als het beste alternatief.

In de factuurvariant krijgen alle eenmanszaken een nieuw btw-nummer uitgereikt. Dit nummer moet door de ondernemer verplicht worden gebruikt voor vermelding op verkoopfacturen en de website. Dit nummer wordt gebruikt door de Belastingdienst bij de heffing en verrekening van omzetbelasting bij intracommunautaire transacties en bij andere EU-regelingen, zoals MOSS en teruggaafverzoeken van buitenlandse btw.

Daarnaast wordt het huidige btw-nummer, met daarin het BSN-nummer, aangehouden. Dit nummer wordt gebruikt voor alle overige transacties en bij communicatie tussen de Belastingdienst en de belastingplichtige.

Verder zal een conversie-tool worden ingericht op de website van de Belastingdienst waarmee het oude naar het nieuwe btw-nummer kan worden omgerekend en vice versa.

Het AP heeft reeds besloten vanuit privacy-oogpunt geen bezwaren te zien in het geopperde factuurstelsel.

De Staatssecretaris heeft aangegeven dat het nieuwe systeem per 1 januari 2020 geïmplementeerd moet zijn. Derhalve zal aan iedere eenmanszaak een nieuw, aanvullend, btw-nummer worden uitgereikt.

Mocht u nog vragen hebben over de implementatie van deze factuurvariant, neem dan contact op met de btw-adviesgroep.

roel timmermans
Roel Timmermans
Belastingadviseur
Contact
  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

roel timmermans
Roel Timmermans | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.