Vanoers.nlBelastingadviesNieuw btw-identificatienummer eenmanszaken en ZZP’ers

Nieuw btw-identificatienummer eenmanszaken en ZZP'ers 

Nieuw btw-identificatienummer

In een eerder artikel spraken we al over de nieuwe btw-identificatienummers. Inmiddels ontvangt de eerste groep ondernemers met een eenmanszaak een nieuw btw-identificatienummer (btw-id) van de Belastingdienst.

Het nieuwe btw-identificatienummer

In het nieuwe btw-identificatienummer is het Burger Service Nummer (BSN) van de persoon wie die eenmanszaak drijft niet langer verwerkt. Dit alles ter waarborging van de privacy van de ondernemer. Het nieuwe btw-identificatienummer is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven zoals gezegd deze maand al, zodat eenmanszaken en ZZP’ers nu al voorbereidingen kunnen treffen. Hierbij dient gedacht te worden aan: het aanpassen van briefpapier, aanpassen website, aanpassen factuurpapier, het informeren van uw (fiscaal)adviseur/leveranciers en het aanpassen van uw administratiesoftware. Deze acties die alvast ondernomen kunnen worden, staan ook vermeld in de brieven die door de Belastingdienst worden verstuurd.

 

Vanaf 1 januari 2020

Het nieuwe btw-identificatienummer is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens (zoals ook alle andere huidige btw-identificatienummers).
Vanaf 1 januari 2020 moeten eenmanszaken/ZZP’ers het nieuwe btw-identificatienummer op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Met betrekking tot de zogenoemde intracommunautaire transacties is het belangrijk dat ondernemers met een eenmanszaak/ZZP’ers hun btw-identificatienummer tijdig doorgeven aan hun leveranciers. Alle eenmanszaken/ZZP’ers houden hun huidige btw-nummer, waarin het BSN is verwerkt, voor communicatie met de Belastingdienst en voor indiening van de btw-aangiften. Dit huidige btw-nummer zonder vermelding van de landcode (NL) wordt in de brieven aangeduid als het omzetbelastingnummer (ob-nummer).

Bovenstaande geldt dus enkel en alleen voor eenmanszaken en ZZP’ers en dus niet voor andere rechtsvormen. Bij andere rechtsvormen is het BSN namelijk niet verwerkt in het btw-identificatienummer.

 

Meer informatie

Ontvangt u een brief van de Belastingdienst? Informeer ons dan ook tijdig. Heeft u nog andere vragen naar aanleiding van dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Btw specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kevin Treuren
Kevin Treuren | Btw specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.