Vanoers.nlBelastingadviesNieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken vanaf 2020

Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken vanaf 2020 

Nieuw btw identificatienummer

Drijft u een eenmanszaak? Dan bestaat uw btw-nummer momenteel deels uit uw eigen BSN (Burgerservicenummer). De afgelopen jaren is hier echter weerstand tegen gekomen, voornamelijk door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het huidige btw-identificatienummer blijkt namelijk in strijd met de privacywet, omdat uw BSN daarin is opgenomen.

Nieuw btw-identificatienummer

Eind 2019 zullen daarom alle betrokken ondernemers een nieuw btw-identificatienummer ontvangen. Dit nieuwe btw-identificatienummer gaat vanaf 1 januari 2020 gelden.

Het huidige btw-identificatienummer komt daarmee echter niet te vervallen. Deze zal binnen de Belastingdienst worden gebruikt voor interne communicatie rondom de aangifte omzetbelasting. Het nieuwe btw-identificatienummer geldt daarentegen extern, te weten voor de facturen, websites en handel binnen de EU. In de praktijk zullen derhalve twee nummers worden gebruikt. Om verwarring te voorkomen wordt het oude nummer voortaan het omzetbelastingnummer (ob-nummer) genoemd en het nieuwe nummer zal verdergaan als het btw-identificatienummer.

De Belastingdienst streeft wel naar één btw-identificatienummer op de langere termijn welke voor alle doeleinden zal worden gebruikt.

 

Wat betekent dit voor u?

U kunt ervoor kiezen uw huidige btw-identificatienummer niet langer op de website te plaatsen. Ondanks dat u hiertoe formeel verplicht bent, heeft de Autoriteit Consument en Markt aangegeven hiertegen niet handhavend op te treden. Het oude btw-identificatienummer blijft gelden tot 1 januari 2020.

In het najaar 2019 zult u als ondernemer een bericht van de Belastingdienst ontvangen met daarin uw nieuwe btw-identificatienummer. Ondanks dat deze pas vanaf 1 januari 2020 van kracht wordt, dient u op voorhand uw klanten en leveranciers hierover te informeren. Dit om te voorkomen dat zij vanaf 1 januari 2020 het oude btw-identificatienummer gebruiken waardoor bijvoorbeeld problemen kunnen ontstaan in de listing dan wel verwerking in de administratie. Dit is met name van belang wanneer u zaken doet met buitenlandse ondernemers.

 

Nieuwe ondernemers

Voor ondernemers die pas na 1 januari 2020 starten met hun onderneming geldt dat zij nog maar één btw-identificatienummer krijgen. Ondernemers die echter in het najaar van 2019 starten, zullen nog wel geconfronteerd worden met de twee nummers zoals voornoemd.

 

Meer weten?

Heeft u vragen over de toepassing van het nieuwe btw-identificatienummer, neem dan vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep.

anja vriends
Anja Adriaensen-Vriends
Btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

anja vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.