Vanoers.nlBelastingadviesNiet zomaar aftrek van voorbelasting op huisvestingskosten van werknemers

Niet zomaar aftrek van voorbelasting op huisvestingskosten van werknemers 

Niet zomaar aftrek van voorbelasting op huisvestingskosten van werknemers

Hof Den Bosch heeft op 26 januari 2022 geoordeeld dat een uitzendbureau geen recht had op aftrek van voorbelasting op de kosten voor het onderbrengen van buitenlandse werknemers.

Huisvesting werknemers uitzendbureau

De belanghebbende is de eigenaar van een uitzendbureau. Dit uitzendbureau stelt werknemers uit het buitenland ter beschikking aan bedrijven die zich bezig houden met gevelbouw en – in mindere mate –afbouw, schilderwerk aan gebouwen, installatietechniek en scheepsbouw. Deze werknemers werken maximaal 6 maanden op dezelfde locatie en maximaal twee en een half jaar voor het uitzendbureau. Het uitzendbureau regelt voor die periode een verblijfplaats voor de werknemers die zij enkel kunnen gebruiken tijdens de looptijd van de uitzendovereenkomst. Het uitzendbureau trok de btw die zag op de kosten van het regelen van dit onderkomen af. De inspecteur keurde dit niet goed.

Btw niet aftrekken

In hoger beroep oordeelde het Hof dat het uitzendbureau deze btw niet kon aftrekken aangezien dit expliciet is uitgesloten in het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting 1968. Het uitzendbureau ging vervolgens in cassatie. De Hoge Raad meende dat er wellicht sprake kan zijn van een bijzondere omstandigheid die wordt genoemd als uitzondering op het besluit. De uitgaven moeten dan primair worden gedaan in het belang van de onderneming. Deze bijzondere omstandigheid achtte het Hof in dit geval niet aanwezig. Het uitzendbureau mag de btw op de huur van de onderkomens dus niet terugvragen.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel en/of wilt u weten wat dit voor u betekent? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een btw-adviseur?

Elke onderneming doet periodiek aangifte van de omzetbelasting. U draagt een gedeelte van de omzet af aan de Belastingdienst. Toch kan het ingewikkeld zijn. Van Oers kan u ondersteunen bij uw btw-vraagstukken.
Meer informatie
BPM

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!