Vanoers.nlBelastingadviesNegatieve oprenting oudedagsverplichting mogelijk?

Negatieve oprenting oudedagsverplichting mogelijk? 

Negatieve oprenting oudedagsvoorziening mogelijk

Tijdens de afgelopen periode van de coronacrisis is het bewust redelijk stil op onze website geweest op het gebied van pensioenartikelen. Enkel in april is er nog een uitgebreid artikel gepubliceerd over de relatie tussen oudedagsvoorzieningen en de coronacrisis. Het overgrote deel van u had waarschijnlijk ook wat anders aan het hoofd dan uw oudedagsvoorziening. Echter, alle zaken worden langzaamaan weer opgepakt. Zo ook de jaarrekeningen van rechtspersonen.

Systematiek oprenting ODV

In enkele gevallen moet daarbij al een oprenting voor (een deel van) het jaar 2020 worden bepaald voor de oudedagsverplichting (ODV). Degenen die bekend zijn met de systematiek van het oprenten van de ODV, zullen toen geconstateerd hebben dat het gemiddelde U-rendement over het jaar 2019 negatief was, waardoor er voor de oprenting van de ODV over (een deel van) het jaar 2020 een negatieve oprenting geldt. De oprenting van de ODV in een jaar wordt namelijk bepaald door het gemiddelde U-rendement van het daaraan voorafgaande jaar.

Kan oprenting negatief zijn?

Wat men zich toen afvroeg, is of het wel juist was dat de oprenting van de ODV ook negatief kon zijn of dat er een ondergrens van 0% geldt. Deze vraag was in december ook al enkele keren gesteld aan de Belastingdienst. Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen heeft daarover op de valreep in 2019 – op 31 december – nog aangegeven, dat een negatieve oprenting mogelijk en zelfs verplicht is, als het gemiddelde U-rendement van het voorafgaande jaar negatief is.

Oprenting in 2021 ook negatief?

Overigens lijken de percentages van het U-rendement van de eerste 6 maanden er vooralsnog op te wijzen dat ook in 2021 de ODV een negatieve oprenting zal kennen.

Meer informatie

Als u naar aanleiding van dit artikel of over de oudedagsverplichting (ODV) in het algemeen vragen heeft, kunt u hierover contact opnemen met uw pensioen- of belastingadviseur van Van Oers.

kees bullens
Kees Bullens
Senior belastingadviseur
Contact
  • icon
kees bullens
Kees Bullens
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

kees bullens
Kees Bullen | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.