Vanoers.nlBelastingadviesNederland sluit een nieuw verdrag met Ierland

Nederland sluit een nieuw verdrag met Ierland 

Nederland heeft een nieuw belastingverdrag met Ierland gesloten

Op donderdag 13 juni 2019 heeft Nederland een nieuw belastingverdrag met Ierland ondertekend als onderdeel van het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan Ierland. Dit verdrag vervangt het oude verdrag uit 1969.

Het nieuwe verdrag

In het verdrag zijn afspraken opgenomen die dubbele belastingheffing dan wel belastingontwijking moeten voorkomen. In het verdrag is een antimisbruikbepaling opgenomen die voorkomt dat de voordelen van het verdrag enkel worden gebruikt om belastingheffing te ontgaan of ontwijken. Wanneer hiervan sprake is, vervalt de mogelijkheid een beroep te doen op de voordelen van het belastingverdrag. Met deze antimisbruikbepaling en enkele andere aanpassingen voldoet het verdrag aan de minimumstandaarden uit het zogeheten BEPS-project van de OESO/G20 tegen belastingontwijking.

 

Heffingsrecht pensioenen

Daarnaast zijn er in het verdrag nieuwe afspraken gemaakt over het heffingsrecht over pensioenen. Het heffingsrecht over pensioenen van in totaal meer dan € 25.000 per jaar zal onder het nieuwe verdrag, onder voorwaarden, zijn toegewezen aan de bronstaat. Voor bestaande gevallen wordt  een overgangsregeling getroffen op basis waarvan de bepalingen van het oude belastingverdrag nog van toepassing blijven.

 

Modernisering

Aangezien het oude verdrag uit 1969 stamt is het verdrag op een aantal onderdelen gemoderniseerd – geüpdatet naar het huidige OESO Modelverdrag. Alvorens het nieuwe verdrag daadwerkelijk ingaat dient in beide landen nog de goedkeuringsprocedure worden doorlopen.

 

edgar van hassel
Edgar van Hassel
Manager fiscaliteit
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

edgar van hassel
Edgar van Hassel | Manager fiscaliteit
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.