Vanoers.nlBelastingadvies, AccountancyMogelijkheden oud-regime lijfrenten

Mogelijkheden oud-regime lijfrenten 

Muntgeld gestapeld

Momenteel komen bij veel mensen de oud-regime lijfrenten (bijna) tot uitkering. Een oud-regime lijfrente is een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule, waarvan de premies voor 1992 zijn betaald. Het woord oud-regime staat voor het regime van wetgeving van voor de Brede Herwaardering I. Alle premiebetalingen tot 2001 tellen nog mee voor het oude regime, indien de lijfrenteovereenkomst voor 15 oktober 1990 bestond.

Voor deze oud-regime lijfrenten bestaan zeer interessante aanwendingsmogelijkheden, die nieuw-regime lijfrenten niet hebben:

Het afkopen of afzien van de lijfrente (zonder fiscale sanctie)

Normaal gesproken is het niet mogelijk om, zonder de fiscale sanctie van 20% revisierente over de waarde in het economisch verkeer, een lijfrente af te kopen. Voor oud-regime lijfrenten geldt deze sanctie bij afkoop of afzien van de uitkeringen niet. De uitkering zijn wel via het progressieve tarief belast.

Indien het gewenst is dat de lijfrente in delen wordt afgekocht, is het wel van belang dat er maximaal in drie delen mag worden afgekocht. Bij het derde en laatste deel van de afkoop is het volledige kapitaal in één keer belast.

Bijna onbeperkte flexibiliseringsmogelijkheden

De oud-regime lijfrente kan niet alleen onbeperkt worden uitgesteld, ook langer dan vijf jaar na de AOW-leeftijd leeftijd, maar ook kunnen alle vormen van lijfrente worden aangekocht. Hierbij kan sprake zijn van overgang op de partner en van iedere gewenste ingangsdatum en einddatum van de uitkeringen. De enige voorwaarde die hierbij geldt, is dat er wordt voldaan aan het 1%-criterium voor de sterftekans.

Lijfrentetermijnen schenken aan kinderen

De laatste aanwendingsmogelijkheid van de oud-regime lijfrente is de schenking van de uitkeringstermijnen aan de kinderen. In de verzekering kan zonder heffing van schenkbelasting de begunstiging worden gewijzigd naar het kind. Dit is vooral interessant indien er sprake is van een (meerderjarig) kind, dat nog weinig tot geen eigen inkomen heeft en dat met deze lijfrente-uitkeringen de heffingskortingen en lage starttarieven in de inkomstenbelasting kan benutten.

Een laatste aandachtspunt bij oud-regime lijfrenten is dat, wanneer u de lijfrente aankoopt of in de uitstelfase onderbrengt bij een bankinstelling, in plaats van bij een verzekeraarsmaatschappij, u de mogelijkheden van het oude regime verliest, en u geen overbruggingslijfrente tot de AOW-leeftijd meer kunt aankopen.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

lenny blaakman
Lenny Blaakman | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.