Vanoers.nlBelastingadviesMobiel chalet niet roerend maar onroerend voor btw-doeleinden

Mobiel chalet niet roerend maar onroerend voor btw-doeleinden 

Mobiel huis

Hof ‘s-Hertogenbosch oordeelt dat het (mobiel) chalet een onroerende zaak is en dat bij verkoop geen btw in rekening hoeft te worden gebracht. Het chalet is namelijk al sinds 2003 in gebruik bij X en is in zijn standplaats geïntegreerd. De levering van onroerend goed twee jaar ná tijdstip eerste ingebruikname is vrijgesteld van omzetbelasting.

De casus van het mobiel chalet

X koopt in 2003 een perceel grond op een vakantiepark, en laat daar een mobiel chalet op bouwen. In 2010 verkoopt hij het chalet voor € 55.000. Hiervan is € 30.000 aan de grond toe te rekenen en € 25.000 aan het chalet. X brengt hierbij geen btw in rekening. De inspecteur is echter van mening dat het chalet een roerende zaak is, en dat dus btw in rekening had moeten worden gebracht. Hij wijst daarbij op de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie. Verder merkt hij op dat de kosten voor het verplaatsen van het chalet slechts € 450 bedragen, en dat het verplaatsen verder weinig moeite kost. X is het daar niet mee eens. Volgens hem is het chalet een onroerende zaak en kost het circa € 7500 – € 10.000 om het chalet te plaatsen. Juist dit argument is conform jurisprudentie relevant voor de kwalificatie roerend of onroerend.

Hof ‘s-Hertogenbosch oordeelt dat het chalet een onroerende zaak is, en dat bij verkoop geen btw in rekening hoeft te worden gebracht. Het chalet is namelijk al sinds 2003 in gebruik bij X en is in zijn standplaats geïntegreerd. Verder kan het chalet volgens het hof niet gemakkelijk worden verwijderd. Het hof wijst daarbij onder andere op het risico van uiteenvallen van het chalet bij verplaatsing, en dat verwijdering van het chalet niet zonder inspanningen zal kunnen gebeuren. Het hof merkt vervolgens ook nog op dat de kosten waar de inspecteur op doelt slechts de kosten betreffen van het plaatsen van een nieuw chalet. Het hof vernietigt naheffingsaanslag.

De kwalificatie roerend of onroerend voor de btw is niet altijd een uitgemaakte zaak. Wij raden aan om in dergelijke situaties een en ander af stemmen met de Belastingdienst en/of specifiek advies in te winnen bij uw adviseur, zodat vooraf duidelijk is wat de gevolgen voor de btw zijn.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kevin Treuren
Kevin Treuren | Btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.