Vanoers.nlBouw en vastgoed, BelastingadviesToepassing margeregeling ook bij incidentele wederverkoop

Toepassing margeregeling ook bij incidentele wederverkoop 

Toepassing margeregeling ook bij incidentele wederverkoop

Hof Den Bosch oordeelt dat partij X terecht de margeregeling toepast bij de incidentele wederverkoop van een jacht. De inspecteur ziet X hierom ten onrechte niet als wederverkoper/handelaar.

De casus

Fiscale eenheid X exploiteert bunkerschepen en koopt een motorjacht onder de margeregeling aan. X stelt op moment van aankoop de intentie te hebben gehad het jacht met winst door te verkopen, maar daar door verborgen gebreken vanaf te zien en verkoopt het jacht aan een dga van X. X stelt dat geen sprake is van een economische activiteit. Als dat wel het geval is stelt X dat de margeregeling van toepassing is. De inspecteur legt een naheffingsaanslag op en stelt dat de margeregeling niet van toepassing is. De inspecteur gaat in hoger beroep.

Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat sprake is van een economische activiteit. De aan- en verkoop van het jacht ligt in het verlengde van de normale bedrijfsuitoefening van X. Daarbij passen de feitelijke gedragingen van X bij het zich begeven in het economisch verkeer. De margeregeling is dan ook op de verkoop van toepassing. Het feit dat X slechts incidenteel een jacht verkoopt betekent niet per definitie dat X niet als wederverkoper/handelaar beschouwd kan worden. Het hoger beroep is ongegrond.

Relevantie voor de praktijk

Of u de margeregeling kunt toepassen hangt af van het feit of u voldoet aan de voorwaarden voor toepassing van de margeregeling. De margeregeling is bijvoorbeeld alleen van toepassing als de verkoop plaatsvindt door een wederverkoper/handelaar. Zo is bijvoorbeeld de margeregeling niet van toepassing als een ondernemer in groente en fruit de in zijn onderneming gebruikte auto verkoopt. Deze ondernemer voldoet immers als uitgangspunt niet aan de voorwaarde dat hij ‘wederverkoper/handelaar’ in auto’s is. De ondernemer had de auto immers aangekocht om te gebruiken in zijn onderneming en niet met het oog om die direct weer te verkopen. Het gevolg is dan een verkoop waarover volledig btw is verschuldigd en dus niet enkel over de winstmarge.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Ondernemen en belasting worden vaak in een adem genoemd. Een noodzakelijk kwaad, waar tegelijk allerlei kansen liggen voor wie er verstand van heeft. Van Oers helpt u die kansen te grijpen en vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar praktische adviezen en heldere oplossingen.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!