Vanoers.nlBelastingadviesMargeregeling en (jaar)globalisatie

Margeregeling en (jaar)globalisatie 

stapels muntgeld

Hoe zit het met de marge- en globalisatieregelingen? Wij leggen het u uit.

  • Globalisatieregeling: onder de margeregeling moeten wederverkopers van bepaalde goederen ten aanzien van hun aan- en verkopen de globalisatieregeling toepassen. Het betreft wederverkopers van vervoermiddelen, kleding, meubels, elektrische apparaten, muziekinstrumenten, huisdieren, kunst en boeken. Het voordeel hiervan is, dat niet steeds per goed geadministreerd hoeft te worden wat de behaalde marge is. Tevens kunnen incidentele negatieve marges op productniveau per saldo worden gecompenseerd met positieve marges op andere producten.
  • Per tijdvak wordt de marge (= de marge-omzet minus de marge-inkopen) bepaald. Indien deze positief is, wordt uit deze marge de btw gehaald en aangegeven. Negatieve marges in een tijdvak worden hierbij vooruit gewenteld en verrekend met positieve marges in een later tijdvak binnen het betreffende kalenderjaar.
  • Jaarglobalisatie: aan het einde van het kalenderjaar moet worden beoordeeld aan de hand van de jaaromzet minus de jaarinkopen wat de jaarmarge is geweest. Als hieruit blijkt dat er in de reguliere aangiften per saldo te veel btw over de marge is afgedragen, dan kan het verschil in een apart schriftelijk verzoek bij de aangifte over het eerstvolgende tijdvak (van het volgende jaar) worden teruggevraagd. Dit doet zich bijvoorbeeld voor op het moment dat er in het laatste tijdvak een negatieve marge wordt gerealiseerd, die binnen het jaar dus niet meer met positieve marges kan worden verrekend.
  • Beschikking (negatieve) jaarmarge: als er na de jaarglobalisatie een negatieve marge resteert, dan dient hiervoor bij de inspecteur een beschikking te worden aangevraagd. Deze beschikking negatieve jaarmarge moet bij de becijfering van de jaarglobalisatie over het volgende kalenderjaar in de berekening worden meegenomen.

Controleer of er ten aanzien van het vorige jaar een beschikking is afgegeven en verreken deze met de jaarmarge over het jaar 2016. Indien na verrekening een negatieve jaarmarge resteert, dient voor het jaar 2016 opnieuw een beschikking te worden aangevraagd.

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman
Directeur fiscaal

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

lenny blaakman
Lenny Blaakman | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.