Vanoers.nlBelastingadviesMagische truffels belast met 21% btw

Magische truffels belast met 21% btw 

Magische truffels belast met 21% btw

Voedingsmiddelen vallen onder het verlaagde btw-tarief van 9%. Rechtbank Gelderland heeft geoordeeld dat magische truffels niet als voedingsmiddelen zijn aan te merken en dus onder het algemene btw-tarief van 21% vallen.

Wat zijn magische truffels?

Magische truffels zijn sclerotia: schimmels die tussen zwamdraden van paddenstoelen groeien met een hallucinerende werking. De magische truffels bevatten voedingstoffen die noodzakelijk zijn voor de instandhouding en de ontwikkeling van een organisme.

De vraag in deze uitspraak was of de magische truffels onder het verlaagde btw-tarief van 9% vallen, en meer specifiek of magische truffels konden worden aangemerkt als voedingsmiddelen. Het begrip voedingsmiddelen is als volgt geduid: “producten met voedingstoffen die dienen voor de opbouw, energievoorziening en regulering van het menselijk organisme en noodzakelijk zijn voor de instandhouding en werking van dat organisme”. De rechtbank heeft geoordeeld dat magische truffels niet onder voornoemde definitie vallen. Daarbij zouden magische truffels met name worden ingenomen voor de hallucinerende werking.

Relevantie in de praktijk

Dit arrest maakt nog maar eens duidelijk dat hallucinerende middelen – ondanks dat zij enige voedingswaarde hebben – niet onder het begrip voedingsmiddel vallen. De door de rechtbank aangehaalde definitie geeft ook te denken over het btw-tarief op sommige andere voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld kauwgom.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal | btw-specialist
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!