Vanoers.nlBelastingadviesMag herziening van btw in één keer plaatsvinden?

Mag herziening van btw in één keer plaatsvinden? 

Vergrootglas

Op 14 december 2018 is een interessante casus bij de Hoge Raad behandeld, welke tot prejudiciële vragen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft geleid.

De casus betrof een onderneming, in de vorm van een stichting, welke op haar gronden een wooncomplex met zeven appartementen heeft laten bouwen. De bouw is aangevangen in 2013 en het gehele complex is in juli 2014 opgeleverd. Gedurende het bouwproject heeft de stichting alle in rekening gebrachte btw als voorbelasting in aftrek gebracht, omdat zij het complex bestemde voor belaste doeleinden. Vanaf augustus 2014 verhuurt belastingplichtige vier van deze appartementen, vrijgesteld van omzetbelasting. De andere appartementen zijn in 2014 niet in gebruik genomen.

Herzien van btw-aangifte

Omdat de vier appartementen vrij van omzetbelasting verhuurd werden, heeft de stichting de afgetrokken btw die ziet op deze appartementen in de laatste btw-aangifte van 2014 herzien.

Vervolgens heeft belastingplichtige bezwaar gemaakt tegen de voldoening op aangifte. De stichting is van mening dat zij niet het geheel aan voorbelasting met betrekking tot de vier in gebruik genomen appartementen hoeft te herzien, maar slechts een tiende van de voorbelasting welke is toe te rekenen aan deze appartementen. Daartoe voert de belastingplichtige aan dat de Nederlandse herzieningsregeling in strijd is met de btw-richtlijn.

De Hoge Raad heeft bij het Hof van Justitie EU verzocht om uitspraak te doen op de vraag of de Nederlandse herzieningsregeling op dit punt in strijd is met de btw-richtlijn. De Hoge Raad geeft daarbij aan dat hij van mening is dat een directe herziening op het moment van eerste ingebruikname beter aansluit bij doel en strekking van het btw-systeem, maar dat hij er niet zeker van is dat deze wijze ook conform Unierecht is.

Nog onbekend is wanneer deze zaak bij het Hof van Justitie EU zal worden behandeld. Wij volgen deze zaak op de voet en zullen u nader berichten wanneer het Hof van Justitie EU uitspraak heeft gedaan.

Mocht u in de tussentijd vragen hebben over de (mogelijke) consequenties voor uw praktijk indien het Hof van Justitie EU bepaalt dat de Nederlandse regeling in strijd is met de btw-richtlijn, neem dan contact op met de btw-adviesgroep.

roel timmermans
Roel Timmermans
Belastingadviseur
Contact
  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

roel timmermans
Roel Timmermans | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.