Vanoers.nlZorg, Onderwijs, Franchise, Dga en familiebedrijven, Agro, BelastingadviesMaatstaf van heffing overdrachtsbelasting kan na 1 maart 2023 niet meer worden afgerond

Maatstaf van heffing overdrachtsbelasting kan na 1 maart 2023 niet meer worden afgerond 

Maatstaf van heffing overdrachtsbelasting kan na 1 maart 2023 niet meer worden afgerond

Tot op heden is het mogelijk om de maatstaf van heffing overdrachtsbelasting af te ronden naar beneden op € 50 of een veelvoud daarvan. Na 1 maart 2023 vervalt deze mogelijkheid en kan enkel nog de verschuldigde overdrachtsbelasting (net als bij de andere belastingmiddelen) op hele euro’s naar beneden worden afgerond.

Wijziging algemeen tarief

Achtergrond van de oorspronkelijke (hiervoor beschreven) afrondingsregel was dat de verschuldigde overdrachtsbelasting op hele euro’s uitkomt (hetgeen bij een tarief van 8% het geval is). Met ingang van 1 januari 2023 is het algemene tarief overdrachtsbelasting echter verhoogd van 8% naar 10,4%. Door deze wijziging komt de verschuldigde belasting ook na toepassing van de hiervoor beschreven afrondingsregel niet meer op hele euro’s uit. Na 1 maart 2023 vervalt daarom de mogelijkheid om de maatstaf van heffing af te ronden naar beneden op € 50 of een veelvoud daarvan. Vanaf dat moment kan enkel nog de verschuldigde overdrachtsbelasting (net als bij de andere belastingmiddelen) op hele euro’s naar beneden te worden afgerond.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!