Vanoers.nlBelastingadviesLevering perceel met muur volgens A-G aan te merken als bouwterrein en dus btw-belast

Levering perceel met muur volgens A-G aan te merken als bouwterrein en dus btw-belast 

Levering perceel met muur volgens A-G aan te merken als bouwterrein en dus btw-belast

Bij de levering van een perceel grond met restanten van bebouwing komt de vraag op of er sprake is van de levering van onbebouwde of bebouwde grond waardoor de levering of btw-belast (indien bouwterrein) of btw-vrijgesteld is. Zo ook in de zaak waarin een perceel met een restant van een oude snoepfabriek, bestaande uit een muur, werd geleverd. De A-G concludeert dat er sprake is van de levering van onbebouwde grond die aangemerkt moet worden als bouwterrein.

Muur op perceel grond

De belanghebbende koopt een perceel grond met een oude snoepfabriek. De snoepfabriek wordt gedeeltelijk gesloopt waarna een lange muur blijft staan. Een deel van het perceel wordt gebruikt voor nieuwbouw. Het andere deel waarop de muur is achtergebleven wordt door belanghebbende verkocht aan een derde.

De belanghebbende gaat uit van de levering van bebouwde grond, vrijgesteld van btw, en draagt zodoende geen btw af. De inspecteur stelt zich op het standpunt dat het perceel ten onrechte niet als bouwterrein is aangemerkt en legt een naheffingsaanslag btw op. Hof Den Haag oordeelt, net als de rechtbank, dat geen bouwterrein is geleverd omdat vanwege de aanwezigheid van de muur geen onbebouwde grond is geleverd. De levering is volgens het hof vrijgesteld van btw. De staatssecretaris gaat in cassatie bij de Hoge Raad.

Levering onbebouwde grond

Volgens de A-G blijkt uit de vaststaande feiten niet dat de muur nog een functie als gebouw kan vervullen. Zodoende is geen sprake van de levering van bebouwde grond maar is sprake van de levering van onbebouwde grond. Het perceel moet aangemerkt worden als bouwterrein. De btw-vrijstelling is dus niet van toepassing en ter zake van de levering was dus btw verschuldigd. De A-G adviseert de Hoge Raad om het beroep van de staatssecretaris gegrond te verklaren.

Meer informatie

Heeft u vragen over de btw-issues die spelen bij de levering van een perceel grond met (restanten van) bebouwing? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een btw-adviseur?

Elke onderneming doet periodiek aangifte van de omzetbelasting. U draagt een gedeelte van de omzet af aan de Belastingdienst. Toch kan het ingewikkeld zijn. Van Oers kan u ondersteunen bij uw btw-vraagstukken.
Meer informatie
BPM

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!