Vanoers.nlBouw en vastgoed, BelastingadviesKredietverlening telt mee voor bepalen pro rata-aftrek

Kredietverlening telt mee voor bepalen pro rata-aftrek 

Kredietverlening pro rata-aftrek

Bent u een ondernemer en houdt u zich bezig met kredietverlening aan andere vennootschappen? Wees dan alert op een mogelijke beperking van uw btw-aftrekrecht. Zo is recent in een zaak van Hof Amsterdam beslist dat belanghebbende voor haar btw-aftrekrecht onvoldoende rekening heeft gehouden met het (btw-vrijgesteld) verstrekken van krediet. In dit artikel gaan we verder in op de zaak.

Toelichting arrest

In de zaak van 16 februari 2023 gaat het om een ondernemer die volgens de akte van oprichting twee activiteiten verricht: het exploiteren van onroerend goed en het verstrekken van leningen aan andere vennootschappen. De Belastingdienst heeft na het uitvoeren van een boekenonderzoek naheffingsaanslagen en verzuimboetes opgelegd, omdat de ingediende btw-aangiften niet aansluiten bij de administratie en omdat bij berekening van het btw-aftrekrecht niet of onvoldoende rekening is gehouden met de vrijgestelde prestaties (verstrekken van krediet). Hof Amsterdam bevestigt – in lijn met rechtbank Noord-Holland –  dat de naheffingsaanslagen en boetes terecht zijn opgelegd.

Hof Amsterdam stelt dat de btw-aftrek dient te worden bepaald op basis van een pro rata gebaseerd op omzetverhoudingen. Een pro rata gebaseerd op werkelijk gebruik is ook mogelijk voor zover de ondernemer dit werkelijk gebruik objectief en nauwkeurig vaststelt. Daar is belanghebbende echter niet in geslaagd. De door belanghebbende ingebrachte schatting voor bestede tijd aan kredietverlening en andere activiteiten, is hiervoor  onvoldoende. Daarnaast stelt Hof Amsterdam dat de kredietverlening niet kan worden gezien als een bijkomstig financiële handeling. Dit betekent dat voor de berekening van de pro rata aftrek naar omzetverhoudingen ook de rente op verstrekt krediet in aanmerking moet worden genomen.

Relevantie in de praktijk

Wees erop alert dat u mogelijk tegen een btw-aftrekbeperking aanloopt als u zich ook bezighoudt met het verstrekken van krediet. Het tegen vergoeding verstrekken van krediet is namelijk in beginsel een btw-vrijgestelde prestatie. De rente moet dan in aanmerking worden genomen voor het bepalen van uw (pro rata) btw-aftrekrecht.

Het tegen vergoeding verstrekken van krediet heeft geen invloed op uw btw-aftrekrecht als de kredietverrichting(en) kwalificeren als bijkomstig financiële handeling. De bewijslast dat sprake is van een bijkomstig financiële handeling ligt bij u als ondernemer. Een aanwijzing voor bijkomstig financiële handelingen kan zijn gelegen in het relatieve aandeel van de desbetreffende handelingen in de totale omzet. In deze tijden waarin de rente stijgt, is van belang om hier goed naar te kijken. Kredietverstrekking heeft ook geen nadelige invloed op het btw-aftrekrecht als de leningen binnen een fiscale eenheid btw worden verstrekt, of als ze verstrekt worden aan afnemers die buiten de EU gevestigd zijn.

Meer informatie?

Houdt u zich (ook) bezig met het verstrekken van krediet en vraagt u zich af wat voor impact dit heeft op uw btw-aftrekrecht? Wij denken graag met u mee. Neem gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!