Vanoers.nlFranchise, Dga en familiebedrijven, Agro, BelastingadviesKleineondernemersregeling en meerdere activiteiten

Kleineondernemersregeling en meerdere activiteiten 

Kleineondernemersregeling en meerdere activiteiten

In dit artikel gaan wij in op de toepassing van de kleineondernemersregeling (KOR) bij het uitoefenen van meerdere activiteiten door een en dezelfde btw-ondernemer. Wij gaan hierbij tevens in op een recent arrest van de Hoge Raad over dit onderwerp.

Het toepassen van de KOR bij het uitoefenen van meerdere activiteiten

Voor het uitoefenen van meerdere activiteiten kan een ondernemer afzonderlijke subnummers aanvragen bij de Belastingdienst ten behoeve van administratieve eenvoud. Zo kan een ondernemer zowel aangifteverplichtingen hebben op een B01-nummer als op een B02-nummer. Een ondernemer kan er ook voor kiezen zijn volledige omzet (lees: van meerdere activiteiten) aan te geven op zijn B01-nummer. In beide situaties heeft slechts één ondernemer in feite meerdere ondernemingen in de zin van de btw. Een voorbeeld ter illustratie, met recente jurisprudentie, volgt verderop. Wij merken op dat in dit artikel enkel de KOR bij het uitoefenen van meerdere activiteiten wordt belicht. Overige aspecten van de KOR blijven in de artikel buiten beschouwing.

In praktijk kan het voorkomen dat u als eigenaar van uw eenmanszaak (in bijvoorbeeld het geven van belastingadvies) ook op enig moment zonnepanelen aanschaft. Zoals inmiddels in praktijk als algemeen bekend mag worden beschouwd, wordt u voor het (terug)leveren van energie aan uw energieleverancier ook als ondernemer voor de btw beschouwd. De omzet in dit kader dient ook op aangifte worden voldaan. Het berekenen van deze omzet alsmede het privégebruik kan behoorlijk lastig zijn. Het liefst wilt u dan in casu gebruik maken van de KOR, zodat u van uw aangifteverplichtingen specifiek voor de zonnepanelen bent ontheven en tevens geen btw hoeft af te dragen over de geleverde energie. Het toepassen van de KOR en het uitoefenen van meerdere activiteiten gaat echter niet samen als sprake is van een en dezelfde ondernemer die deze activiteiten uitoefent, zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak/zzp’er. Dit wordt in de praktijk niet altijd als logisch ervaren. Daarom vinden wij het nuttig om dit naar aanleiding van een recent arrest van de Hoge Raad nogmaals te benadrukken. Een beschrijving van het betreffende arrest volgt hierna.

Het recente arrest van de Hoge Raad

X is zelfstandig belastingadviseur en laat zonnepanelen installeren op zijn woning. Hiervoor wilt hij ontheven worden van zijn administratieve verplichtingen. De inspecteur weigert dit, omdat X door zijn omzet als belastingadviseur niet voldoet aan de voorwaarden voor de KOR. Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden moeten de activiteiten van hij als belastingadviseur worden meegeteld voor de KOR. Het ontheffingsverzoek is terecht afgewezen. X gaat in cassatie.

De Hoge Raad oordeelt dat X voor de KOR de omzet niet mag toerekenen aan zijn ‘afzonderlijke ondernemingen’. Alle bedrijfsactiviteiten van X moeten dus samen in aanmerking worden genomen met als gevolg blijvende aangifteverplichtingen voor beide activiteiten.

Let wel: ook als deze belastingadviseur de zonnepanelen in 2023 had aangeschaft, met 0% btw, zou hij btw moeten blijven betalen over de stroom die hij teruglevert aan zijn energieleverancier!

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Manager fiscaal

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!