Vanoers.nlBelastingadviesKabinetsreactie evaluatie VBI-regime

Kabinetsreactie evaluatie VBI-regime 

Kabinetsreactie evaluatie VBI-regime

In opdracht van het Ministerie van Financiën is door de Stichting Economisch onderzoek (SEO) een onderzoek gedaan naar de doeltreffendheid en doelmatigheid van beleggingsinstellingen, de FBI en de VBI. Uit de reactie van het kabinet op dit rapport blijkt dat men voornemens is om het VBI-regime vanaf 1 januari 2024 alleen nog open te stellen voor beleggingsinstellingen die een vergunning hebben en onder toezicht staan van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Bank. Indien u als vermogende particulier of familie gebruik maakt van het VBI-regime zal dit waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn vanaf 1 januari 2024.

Het VBI-regime

Het VBI-regime heeft als doel om de concurrentiepositie van Nederlandse beleggingsinstellingen te verbeteren ten opzichte van andere landen. Daarbij vindt het kabinet het belangrijk dat collectief beleggen niet minder aantrekkelijk wordt dan individueel beleggen. Om in aanmerking te komen voor het VBI-regime dient cumulatief aan een aantal voorwaarden te zijn voldaan. Indien aan de voorwaarden wordt voldaan dan is de VBI vrijgesteld van de vennootschapsbelasting en hoeft er bij de uitkering van dividend geen heffing van dividendbelasting plaats te vinden.

Uitkomst rapport

Uit het rapport van de SEO blijkt dat het VBI-regime een beperkte bijdrage levert aan het hoofddoel, het verbeteren van de Nederlandse concurrentiepositie van beleggingsinstellingen. Daarnaast blijkt dat het VBI-regime overwegend gebruikt wordt voor boxarbitrage tussen box 2 en box 3, dit doet een afbreuk aan de doelmatigheid van de regeling. Wel zorgt het VBI-regime ervoor dat obstakels worden weggenomen voor kleine particuliere beleggers die collectief willen beleggen, daarom wil het kabinet zoals hierboven aangegeven het VBI-regime in aangepaste vorm behouden. Het VBI-regime zal dan waarschijnlijk alleen nog open staan voor beleggingsinstellingen die een vergunning hebben en onder toezicht staan van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Bank.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

 

Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink
Manager bureau vaktechniek fiscaal
  • icon
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Ymke Workum - Vink
Ymke Workum - Vink | Manager bureau vaktechniek fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!